Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Συνομιλίες Τουρκίας – Πακιστάν για μεταφορά πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας

Το Πακιστάν μεταφέρει με γρήγορο ρυθμό πυραυλική τεχνολογία στην Τουρκία και την βοηθά στην παραγωγή πυραύλων, ενώ η Τουρκία ζητά και πυρηνική τεχνολογία.


Η γρήγορη παραγωγή και διάδοση πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας στην Τουρκία αποτελεί θέμα ανησυχίας στις Δημοκρατικές δυνάμεις του πλανήτη, καθώς απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα των χωρών από τον Βόρειο Ατλαντικό μέχρι τη Μέση Ανατολή, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Zee News από την Ινδία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις τράβηξαν το ενδιαφέρον του κόσμου όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας στράφηκε στον Πρόεδρο του Πακιστάν για να αποκτήσει πυραυλική και πυρηνική τεχνολογία, ώστε να ικανοποιήσει τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες.

Κατά τη 15η συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών που έγινε στις 22-23 Δεκεμβρίου 2020, συζητήθηκαν κυρίως αμυντικά θέματα συνεργασίας στην παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Ειδικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις υποστηρίζουν ότι αυτό που κυρίως συζητείται είναι η μεταφορά πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας από το Πακιστάν στην Τουρκία. Μάλιστα υποστηρίζεται πως ο ίδιος ο Ερντογάν ζήτησε την παραχώρηση της πυρηνικής τεχνολογίας.

Η Πακιστανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε Τουρκικές Αμυντικές βιομηχανίες όπως οι Bakyar (UAV OEM), TAI, HAVELSAN και ASELSAN και συναντήθηκε με ανώτατους στρατιωτικούς και πολιτειακούς παράγοντες που ασχολούνται με την παραγωγή πυραύλων και εναέριων μέσων.

Η πρόσφατη κατάσχεση στο λιμάνι Κάντλα της Ινδίας, ενός Κινεζικού εξαρτήματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μηχανών για πυραύλους πολύ μεγάλης εμβέλειας, που βρισκόταν σε πλοίο που προερχόταν από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό το λιμάνι Κασίμ του Πακιστάν, αποκάλυψε την μεταφορά πυραυλικής τεχνολογίας από την Κίνα στο Πακιστάν. Οι ειδικοί πιστεύουν πως το εξάρτημα αυτό χρησιμοποιείται στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Shaheen-II που μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή. Το Πακιστάν έχει αποκτήσει αρκετούς τέτοιους συμβατικούς πυραύλους από την Κίνα. Πιστεύεται πως η Κίνα έδωσε στο Πακιστάν την πυρηνική τεχνολογία που διαθέτει και το βοήθησε να φτιάξει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Το Πακιστάν μεταφέρει με γρήγορο ρυθμό πυραυλική τεχνολογία στην Τουρκία και την βοηθά να δημιουργήσει πυραύλους. Αυτό όμως αποτελεί παραβίαση της συνθήκης μη διάδοσης κρίσιμης τεχνολογίας, ενώ χειραγωγεί την γεωπολιτική της περιοχής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα στις ομιλίες του. Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πει: «Κάποιες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Εγώ όμως, δεν μπορώ να έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ… Και δίπλα μας βρίσκεται το Ισραήλ, σωστά; Με όλα, είναι τρομακτικό».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως επί δεκαετίες το Πακιστάν αποτελεί τον βασιλιά της μαύρης αγοράς των πυρηνικών και η Τουρκία συνεισφέρει στις δουλειές του Πακιστάν. Παραβιάζοντας τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών, μέσω της μαύρης αγοράς από τον Abdul Qadeer Khan, το Πακιστάν βοήθησε πολλές χώρες που διαθέτουν πυραυλική τεχνολογία να αποκτήσουν φυγοκεντρητές, που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, οι Τουρκικές εταιρείες βοήθησαν τον Πακιστανό γκάγκστερ να πετύχει τους σκοπούς του στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, εισάγοντας συγκεκαλυμμένα υλικά από την Ευρώπη και εξάγοντας το τελικό προϊόν σε χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Βόρειος Κορέα. Αναφέρεται επίσης πως η Τουρκία είναι πιθανό να κατέχει ήδη αρκετούς φυγοκεντρητές που έχουν φτιαχτεί στο Πακιστάν.

Η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών θα γίνει το 2021, μετά την επίτευξη των στόχων της μεταφοράς πυραυλικής τεχνολογίας, κατασκευής φυγοκεντρητών, αγορά Τουρκικών drone από το Πακιστάν και απόκτηση Τουρκικών drone μεγάλου βεληνεκούς από τον Πακιστανικό στρατό.

Αξιωματούχοι του Πακιστάν φέρονται να διαβεβαίωσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους ότι το Πακιστάν θα βοηθήσει την Τουρκία να βρει νέους αγοραστές Τουρκικών αμυντικών προϊόντων, μετά την επιβολή των Αμερικανικών κυρώσεων λόγω του νόμου CAATSA.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως ο Ερντογάν βλέπει τις Πακιστανικές πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες ως σημαντικό όπλο για την επίτευξη των φιλοδοξιών του χαλιφάτου του. Η μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Οι συναλλαγές αυτές έχουν εξοργίσει τις Δυτικές δυνάμεις και τη Σαουδική Αραβία, που με γοργό ρυθμό αποσυνδέονται από το Πακιστάν και σχεδιάζουν να αναλάβουν δράση εναντίον του, καθιστώντας το Πακιστάν παρία στον Ισλαμικό κόσμο.

Η ανησυχία της Ινδίας για τη συνεργασία Τουρκίας – Πακιστάν είναι μεγάλη. Η Ινδία ακύρωσε την παραγγελία πολεμικών πλοίων από την Τουρκία, φοβούμενη πως ευαίσθητα δεδομένα θα πέσουν στα χέρια του Πακιστάν και επέβαλε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ινδία προετοιμάζεται για την πιθανότητα να χρειαστεί να πολεμήσει ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, με Πακιστάν και Κίνα, ενώ έχει πληροφορίες πως η Τουρκία προετοιμάζει την αποστολή μισθοφόρων τζιχαντιστών στο Κασμίρ για να πολεμήσουν στο πλευρό του Πακιστάν. Έτσι, η Ινδία αναζητά συμμαχίες, όπως στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις δημόσιες εξαγγελίες των Τούρκων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Για όλα αυτά, διαβάστε στα άρθρα του CosmoStatus ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου