Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Νίκος Δένδιας: υποχρέωση της Τουρκίας βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης η προστασία της μειονότητας σε Ίμβρο – Τένεδο – Κωνσταντινούπολη και η τοπική διοίκηση

Επιτέλους, ένας Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θύμισε στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.


Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας διαδικτυακά στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων θύμισε στην Τουρκία (αν και δεν το είπε ευθέως) πως η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει αυτονομία για τους Έλληνες των νησιών της Ίμβρου και της Τενέδου, τους οποίους όχι μόνο δεν προστάτευσε η Τουρκία, ως όφειλε βάσει της Συνθήκης, αλλά ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα νησιά.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Σύλλογος Ιμβρίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο Ιμβριακός Ελληνισμός από τις Τουρκικές Αρχές. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του. Στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους. Με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες».


Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θύμισε στην Τουρκία το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης «περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά  την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας  τους. Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει  διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης».

Δυστυχώς ο αξιότιμος κ. Δένδιας χρησιμοποίησε πολύ διπλωματική γλώσσα και όχι ορθή κοφτή, για να την καταλάβει η Τουρκία, καθώς η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει αυτονομία της Ίμβρου και της Τενέδου, νησιά που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Έλληνες, πριν εκδιωχθούν με μαεστρία και πονηριά από το Τουρκικό κράτος.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στην Τουρκία το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008, σύμφωνα με το οποίο «καλείται η Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια».

Είναι καιρός η Ελλάδα να περάσει σε διπλωματική αντεπίθεση διεκδίκησης από την Τουρκία, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και όχι μόνο, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου