Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Βγήκαν ειδήσεις από την ομιλία του Υπουργού Άμυνας στη Βουλή

Κάποιες ειδησούλες ή και ειδήσεις προέκυψαν από την ομιλία του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή.


Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται και μεταξύ αυτών έξανε λόγο για απόκτηση 40 νέων μαχητικών μέχρι το 2025. Είναι γνωστό πως 18 Rafale δεν είναι αρκετά για να προσφέρουν πραγματική αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, ενώ η αγορά 24 F-35 θα πραγματοποιηθεί μετά το 2027.

Ας δούμε τα κύρια και επίμαχα σημεία της ομιλίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

«Δρομολογήσαμε την αναβάθμιση των 84 F-16 στην εκδοχή Viper. Ήταν ένα τελματωμένο ζήτημα, το οποίο αποτελματώθηκε και τρέχει τώρα.
Δρομολογήσαμε την εν συνεχεία υποστήριξη των Mirage 2000 -5 που είχαν φτάσει σχεδόν σε οριστικό απόλυτο σημείο καθήλωσης, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών από το 2012.
Ρυθμίσαμε την εν συνεχεία υποστήριξη του μεταγωγικού μας στόλου, των αεροσκαφών C-27 και C-130. Τώρα θα αρχίσει να τρέχει η εν συνέχεια  υποστήριξή τους που ήταν για πολύ καιρό αδρανής.
Δρομολογήσαμε την ολοκλήρωση ναυπήγησης των 2 Πυραυλακάτων από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος. … Εμείς απεμπλέξαμε την ολοκλήρωση ναυπήγησης των 2 Πυραυλακάτων. Η μία έχει παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Ολοκληρώνονται οι τελευταίες εργασίες εκεί ιδίως όσον αφορά τα συστήματα διοίκησης και μάχης, και τα όπλα. Επίσης είναι στην τελική ευθεία η ναυπήγηση της έβδομης (και τελευταίας) και έπεται συνέχεια. Ωστόσο δρομολογήθηκε κι αυτό.
Με βάση τις απαιτήσεις της ισχύουσας δομής Δυνάμεων 2015 – 2027 και της υπό έγκριση δομής Δυνάμεων 2020 – 2034 … προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αποκτηθούν 40 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2025. Σαράντα σύγχρονα μαχητικά στο σύνολο!
Βάσει λοιπόν αυτών αποφασίσαμε και την προμήθεια των Rafale στην εκδοχή του F3R που είναι η πιο προηγμένη αυτού του υπερσύγχρονου αεροσκάφους.
Παράλληλα δρομολογείται η έναρξη του σταδίου της εκπαίδευσης. Έχει ήδη υπάρξει προεπιλογή των πρώτων ιπταμένων που θα μεταβούν με την υπογραφή της σύμβασης στη Γαλλία για το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης αλλά και των τεχνικών που θα τους συνοδέψουν. Αυτά έχουν αποφασιστεί ανάμεσα στην Ελληνική και τη Γαλλική πλευρά.
Οι τρεις συμβάσεις θα είναι … του Υπουργείου με την Dassault για την προμήθεια των αεροσκαφών, του Υπουργείου με την Dassault, τη Thales και τη Safran όσον αφορά στην εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών και του Υπουργείου με την κατασκευάστρια των όπλων, δηλαδή των πυραύλων Scalp, Exocet, στρατηγικού πλήγματος όπλων, αλλά και των αντιαεροπορικών Mika και Meteor. Οι πύραυλοι Meteor, ένα καινούργιο όπλο το οποίο θα εμπλουτίσει τις δυνατότητες του στόλου των αεροσκαφών μας με ιδιαίτερη σημασία.
Καταρτίστηκαν λοιπόν 3 σχέδια συμβάσεως
1. Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Dassault, 6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη, 4 εξ αυτών διθέσια για λόγους εκπαίδευσης, μετά του συναφούς εξοπλισμού τους και παροχή υπηρεσιών για την αρχική -γιατί άλλο αρχική κι άλλο η εν συνεχεία υποστήριξη τους.
2. Σχέδιο Σύμβασης εν συνέχεια υποστήριξης των Rafale μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τρεις κατασκευάστριες.
3. Σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού όπλων για τα Rafale καθώς και επίσης συντήρηση – τροποποίηση υπαρχόντων όπλων των αεροσκαφών Mirage 2000-5 προκειμένου τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν και από τα αεροσκάφη Rafale. Στο παράρτημα 14 του εν λόγω σχεδίου σύμβασης περιλαμβάνονται για συνεχή υποστήριξη των όπλων και πυρομαχικών για τα Rafale. Η τρίτη αυτή σύμβαση συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας MBDA France
».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου