Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ζάεφ: είμαστε Μακεδόνες. Καρακατσάνοφ: με πείσματα δεν μπαίνετε στην ΕΕ

Η κόντρα Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας καλά κρατεί. Η Βουλγαρία αρνείται να συναινέσει στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ αν πρώτα δεν επιλυθούν οι μεταξύ τους διαφορές.


Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κράσιμρ Καρακατσάνοφ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Βόρεια Μακεδονία θα περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Η Βουλγαρία έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τις υποψήφιες χώρες να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Ένας από τους όρους είναι η εθνική μας ασφάλεια.
Δεν μπορεί κανείς να μπει στην ΕΕ με το πείσμα που βλέπουμε στα Σκόπια. Στα Σκόπια λένε «θέλουμε να ενταχθούμε». Και εγώ μπορεί να θέλω πολλά πράγματα σε αυτήν τη ζωή» είπε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

«Δεν γίνεται να έχεις διεκδικήσεις στη βουλγαρική ιστορία, δεν γίνεται να μη ζητήσεις συγγνώμη για εκείνους τους ανθρώπους που σκότωσες και βασάνισες επί δεκαετίες, επειδή ήταν Βούλγαροι. Και μου λένε ότι έχουν ταυτότητα εδώ και αιώνες» πρόσθεσε ο Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, η ταυτότητα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας  δημιουργήθηκε το 1945 μέσω βίας, δολοφονιών και καταστολής, εναντίον των Βουλγάρων.

«Γνωρίζετε ότι ψηφίστηκε νόμος στην πΓΔτΜ το 1945, που όμοιός του ίσως δεν υπήρχε στη ναζιστική Γερμανία, για την προστασία της εθνικής ονομασίας και τιμής, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος λέει ότι είναι Βούλγαρος, μπορεί να φυλακιστεί έως και πέντε χρόνια; Αν λέγατε ότι είστε Αλβανοί δεν είχατε κανένα πρόβλημα, εάν λέγατε ότι είστε Τούρκοι δεν είχατε κανένα πρόβλημα, εάν λέγατε ότι είστε Σέρβοι, θα σας χειροκροτούσαν. Και τώρα αυτοί οι άνθρωποι μου λένε ότι έχουν αποκτήσει δική τους ταυτότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρακατσάνοφ.

«Οι τελευταίες προκλήσεις» όπως γράφει η Deutsche Welle, ήρθαν μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι ότι θα ξεκινήσει συναντήσεις με την ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα για να συμφωνήσουν στον τρόπο που θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Είπε ότι ήρθε η ώρα για τις βουλγαρικές αρχές να απαντήσουν στο non paper που έστειλε η Βόρεια Μακεδονία πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Πρόσφατα η Βόρεια Μακεδονία ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Αλβανία, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει πολλά από την Πορτογαλική προεδρία της Ένωσης και αναμένει συνεχή υποστήριξη από τη Γερμανία.

Το Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA αναφέρει ότι η Λισαβόνα έστειλε μήνυμα ότι η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ θα είναι προσεκτική για τη διεύρυνση και δεν θα βιαστεί να προτείνει νέα συμπεράσματα στο Συμβούλιο της ΕΕ για τη διεύρυνση στους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει πως θα αφήσει το θέμα για την επόμενη χώρα που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το BTA, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πορτογαλίας στην ΕΕ, Πρέσβης Nuno Brito, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Σόφια παρεμποδίζει τη διεύρυνση της Ένωσης:
«Είναι λάθος να κατηγορούμε τη Βουλγαρία ότι παρεμποδίζει τη διαδικασία, επειδή η χώρα αυτή είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ. Απαιτείται ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα και η συζήτηση για τη διεύρυνση συνεχίζεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Ο πρώτος πρόεδρος του κοινοβουλίου της πΓΔτΜ, Στόγιαν Άντοφ, σε συνέντευξή του στο MKD.mk. δήλωσε ότι η χώρα του «δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ταπείνωση και αποξένωση κατά τη διαδικασία πλήρους ένταξης στην ΕΕ».

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση πριν από τις εκλογές στη Βουλγαρία, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Alpha Research Agency, διαπίστωσε ότι ο συνασπισμός των Ενωμένων Πατριωτών με επικεφαλής τον νυν Αντιπρόεδρο και Υπουργό Άμυνας Κράσμιρ Καρακατσάνοφ, μάλλον δεν θα καταφέρει να κερδίσει καμία έδρα στη νέα Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση.

Απαντώντας στον Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε μια έξαρση εθνικισμού:
«Στις 31 Δεκεμβρίου 1943 οι Μακεδόνες δεν πήγαν για ύπνο ως Βούλγαροι και ξύπνησαν την 1η Ιανουαρίου 1944 ως Μακεδόνες. Είναι Μακεδόνες για αιώνες, αισθάνονται Μακεδόνες. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε Μακεδόνες» αναφέρεται σε δημοσίευμα της Γερμανικής DW.

Ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τη Βουλγαρία, εάν αποτελεί μέλος της ΕΕ, να σεβαστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της χώρας του, καθώς αυτό αποτελεί ευρωπαϊκή αξία. «Απευθύνω έκκληση στη φιλική Βουλγαρία και στον φίλο μου Krasimir Karakachanov να γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από το πόσο διαχειρίσιμο είναι το θέμα στη Βουλγαρία, εδώ πονάει. Όλοι στον κόσμο έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τι θέλουν. Η γειτονική Βουλγαρία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την κυριαρχία μας. Εάν είναι Ευρωπαίοι, οι ευρωπαϊκές αξίες σέβονται το δικαίωμά μας στην ταυτότητα και αυτή είναι ότι είμαστε Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά και έχουμε δικαίωμα να επιλέξουν τις ρίζες μας. Είναι αλήθεια ότι έχουμε κοινή ιστορία, αλλά και διαφορετική».

Ο Βούλγαρος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, είπε ότι «όλοι όσοι έχουν διαβάσει πέντε σελίδες ιστορίας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει Μακεδονική ταυτότητα, ξεχωριστή από τη βουλγαρική πριν από το 1944. Δεν μπορείτε να δαγκώσετε το χέρι που σας υποστηρίζει και που σας απλώνεται με αδελφική καλή θέληση. Αδελφικά, γιατί είμαστε ένα και μιλάμε την ίδια γλώσσα. Μου λένε και μου εξηγούν για την ταυτότητα, η οποία ήταν πολύ αρχαία. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος που έχει διαβάσει περισσότερες από πέντε σελίδες ιστορίας που σχετίζονται με τη Μακεδονία, γνωρίζει ότι ταυτότητα Μακεδονική, διαφορετική από τη Βουλγαρική, δεν υπήρχε πριν από το 1944».

Για ποιο λόγο η Ελλάδα συνθηκολόγησε και να συναίνεσε στην αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας (εθνότητας), υποτίθεται διαφορετικής από την αρχαία Ελληνική και δέχτηκε την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Μακεδονία), ενώ βλέπουμε πως οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να διατρανώνουν πως είναι Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά;

Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Βούλγαρος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, όποιος έχει διαβάσει λίγη Ιστορία, γνωρίζει πως οι Μακεδόνες και η Μακεδονία ήταν μέρος της Ελλάδας, μιλούσαν Ελληνικά και ήταν γενικά Έλληνες, όπως οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Θράκες, οι Κρητικοί κλπ. Όπως επίσης γνωρίζει πως η πΓΔτΜ δημιουργήθηκε από τον Γιόσιπ Τίτο το 1945 με σκοπό αρχικά να ενώσει το συνονθύλευμα Αλβανών, Βουλγάρων, Σέρβων και Ελλήνων που ζούσαν στην περιοχή και στη συνέχεια να επιδιωχθούν εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας.

Είναι να απορεί κανείς με τους ψευτοπροοδευτικούς της Ελλάδας και της ΕΕ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν κακούς εθνικιστές τους Έλληνες και τους Βούλγαρους που αρνούνται να παραδώσουν την Ιστορία τους στους Σκοπιανούς και ταυτόχρονα να θεωρούν καλούς εθνικιστές τους Σκοπιανούς, που κλέβουν την Ιστορία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου