Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Λιβυκό δικαστήριο ακύρωσε το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο

Μια σημαντική εξέλιξη φαίνεται πως έρχεται από τη Λιβύη.

Σύμφωνα Tweet από την Dalia Ziada Διευθύντρια του Liberal Democracy Institute και συγγραφέα για θέματα στρατιωτικά, Ισλαμισμού, Δημοκρατίας, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, το Εφετείο της Λιβύης Al-Bayda αποφάσισε πως το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών είναι παράνομο και γι’ αυτό ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις του Προεδρικού Συμβουλίου του GNA δηλαδή του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Το δικαστήριο επίσης ακύρωσε την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Λιβύης (GNA) και Τουρκίας. Αυτό σημαίνει πως ακυρώνεται η ύπαρξη Τουρκικής βάσης στη Λιβύη και Τούρκων στρατιωτικών.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Dalia Ziada, τα νέα αυτά είναι πολύ άσχημα για την Τουρκία και τον Χουλουσί Ακκάρ, αλλά πολύ καλά για τον Χαφτάρ και όλες τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Η είδηση και η απόφαση του Εφετείου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λιβυκού Κοινοβουλίου. Την είδηση μετέδωσε και η Αιγυπτιακή ιστοσελίδα Egypt Today.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, όπως και οι αντιδράσεις από τον GNA, τον LNA, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου