Τα Ελληνοτουρκικά δεν αφήνουν αδιάφορη την Ινδία, καθώς ο εχθρός της, το Πακιστάν, έχει συμμαχήσει στενά με την Τουρκία.
Έτσι, πριν από έναν χρόνο, η Ινδία προχώρησε στην ακύρωση της παραγγελίας 5 υποστηρικτικών πλοίων από τα Τουρκικά ναυπηγεία, επειδή τα Τουρκικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν πολεμικά πλοία (κορβέτες) για το Πακιστάν. Η Ινδία φοβάται πως Ινδικά απόρρητα αμυντικά συστήματα θα πέσουν στα χέρια των Πακιστανών.
Διαβάστε λεπτομέρειες στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Λίγο αργότερα, η Ινδία αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων ή υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων, εξαιτίας της στενής συνεργασίας Τουρκίας – Πακιστάν και επειδή Ινδικής προέλευσης εξοπλισμός βρέθηκε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.
Διαβάστε λεπτομέρειες στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Eurasian Times, η Ελλάδα ξεκίνησε προσπάθειες προσέγγισης της Ινδίας για τη δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας, προς αντιμετώπιση της αυξανόμενης συνεργασίας Τουρκίας – Πακιστάν.
Η συνεργασία Τουρκίας – Πακιστάν είναι γνωστή η εδώ και χρόνια, ενώ η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα περνάει από το Πακιστάν.
Διαβάστε λεπτομέρειες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στα άρθρα του CosmoStatus:
Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικά όπλα
3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία;
Η Τουρκική αστυνομία ανακαλύπτει σπάνια ραδιενεργά υλικά σε αυτοκίνητα!
Από το 2015 γράφουμε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας
New York Times: οι φιλοδοξίες του Ερντογάν ξεπερνούν τη Συρία. Θέλει πυρηνικά όπλα
Bloomberg: Η Τουρκία είναι η νέα παγκόσμια πυρηνική απειλή
Θα χτυπήσει το Ισραήλ Τουρκική πυρηνική εγκατάσταση;
Τουρκία 2023: πυρηνική ενέργεια ναι, πυρηνικά όπλα όχι;
Μαίρη Μπόση: η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κανείς δεν μιλάει
Στις 29 Οκτωβρίου 2020 οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ινδίας μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και διμερή θέματα.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται πως η Ινδία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας, καθώς αποτελεί ορκισμένο εχθρό του Πακιστάν, το οποίο αποτελεί τον ισχυρό σύμμαχο της Τουρκίας.
Από την πλευρά της και η Ινδία, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από τη σύσφιξη των δεσμών της με την Ελλάδα, αναφέρουν οι Eurasian Times.
Ελλάδα και Ινδία έχουν κοινές απόψεις σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων, συμφωνούν στον τρόπο λύσης του Κυπριακού, ενώ το 1985 είχαν βρεθεί πλάι – πλάι στο Νέο Δελχί για την 6η διακήρυξη υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού.
Έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών της Ινδίας αναφέρει τον ρόλο που παίζουν οι πράκτορες της Τουρκίας στην προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης των Ινδών Μουσουλμάνων και στην προσπάθεια στρατολόγησης φονταμενταλιστών. Επίσης, η Τουρκία έχει αποδειχθεί ως κέντρο ενεργειών κατά της Ινδίας, μετά το Πακιστάν.
Διαβάστε λεπτομέρειες στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε την Ινδική πρεσβεία στην Αθήνα και δήλωσε πως η επίσκεψη δεν ήταν εθιμοτυπική, καθώς συζητήθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και η συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Ειδικοί αναλυτές θεωρούν πως ένας άξονας Ελλάδας – Ινδίας θα κάνει δύσκολη τη ζωή του άξονα Τουρκίας – Πακιστάν. Επίσης, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας θα αποτελέσουν ισχυρή απάντηση στα στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας – Πακιστάν και γενικά στη στρατιωτική συνεργασία τους.
Το 2016 είχε αναφερθεί και η Ελλάδα ως πιθανή χώρα πώλησης του νέου Ρωσο-ινδικού πυραύλου BrahMos. Ο πύραυλος είναι υπερηχητικός και θεωρείται μη αντιμετωπίσιμος. Η χρήση του προορίζεται κυρίως για άμυνα κατά πλοίων. Αυτό είναι κάτι που θα ενδιέφερε ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Διαβάστε λεπτομέρειες στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Το περιοδικό Newsweek έγραψε για τον νέο άξονα που δημιουργείται με τις ευλογίες των Αμερικανών και περιλαμβάνει την Ελλάδα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία. Η νέα αυτή συμμαχία αναμένεται να ελέγξει την Μέση Ανατολή τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί και μέσω της στρατιωτικής ανωτερότητας που θα προσφέρει στις χώρες αυτές η απόκτηση αεροσκαφών F-35.
Διαβάστε λεπτομέρειες στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου