Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

52 μετανάστες μηνύουν την Μάλτα επειδή τους απώθησε!

52 επίδοξοι παράνομοι μετανάστες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Μάλτα και να αιτηθούν άσυλο, στέλνουν την κυβέρνηση της Μάλτας στα δικαστήρια επειδή απωθήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λιβύη.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Malta Today, τον περασμένο Απρίλιο το υπερφορτωμένο με 52 μετανάστες πλοίο Dar al Salaam, ενώ βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης της Μάλτας, απωθήθηκε πίσω στη Λιβύη από τις Αρχές της χώρας. Στη μηνυτήρια αναφορά υποστηρίζεται ότι δεν επιτράπηκε στους 52 να αιτηθούν άσυλο και γι’ αυτό αιτούνται αποζημίωση.

Η μήνυση γίνεται κατά του Πρωθυπουργού Robert Abela, του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Byron Camilleri και του αξιωματούχου Jeffrey Curmi. Την μήνυση κατέθεσαν οι δικηγόροι Paul Borg Olivier και Evelyn Borg Costanzi, ενώ την χρηματοδότηση έχει αναλάβει η Μαλτέζικη ΜΚΟ Repubblika.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι Αρχές της Μάλτας είχαν ενημερωθεί για την άφιξη του πλοίου από την ΜΚΟ μέσω τηλεφώνου και από αεροπλάνο της FRONTEX που είχε εντοπίσει το πλοίο. Οι Αρχές της Μάλτας κατηγορούνται πως καθυστέρησαν 39 ώρες για να δράσουν.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως ο Πρωθυπουργός δεν είχε δικαίωμα να διατάξει την επιστροφή των μεταναστών στην Αφρική, καθώς αυτό παραβαίνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προστατεύει όσους θέλουν να αιτηθούν άσυλο, την Σύμβαση της Γενεύης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της Μάλτας.

Έτσι κατά την επιστροφή, οι μετανάστες υπέφεραν από αφυδάτωση, πείνα και είδαν 2 φίλους τους να πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να υποστούν ψυχολογικά τραύματα.

Στη μήνυση υποστηρίζεται πως οι 52 επρόκειτο να αιτηθούν άσυλο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αλλά δεν τους επετράπη από τις Αρχές της Μάλτας, καθώς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λιβύη όπου εγκλείστηκαν σε κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών στο Tarik al Sikka. Επίσης η Μάλτα κατηγορείται ως υπεύθυνη για τον θάνατο των 2 μεταναστών.

Στη μήνυση ζητείται να καταδικαστεί η Μάλτα για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών, να αποζημιωθούν και να τους επιτραπεί να αιτηθούν άσυλο σύμφωνα με τους Διεθνείς, Ευρωπαϊκούς και Μαλτέζικους νόμους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου