Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Στα δικαστήρια οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Μέσω δικαστηρίων προσπαθούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τουρκίας να ανατρέψουν την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Haber Turk οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η μετατροπή της Χριστιανικής Ορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Η μηνυτήρια αναφορά έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας. Στην μήνυση ζητείται η ακύρωση της απόφασης της 10ης Ιουλίου 2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας που είχε αποφασίσει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο τα 1934 δεν ήταν νόμιμη και γι’ αυτό θα έπρεπε να μετατραπεί εκ νέου σε τζαμί. Στην μηνυτήρια αναφορά δεν προσβάλλεται μόνο η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και η παλαιά απόφαση του 1934, καθώς θεωρείται πως έχει λήξει και η Αγία Σοφία θα πρέπει να επιστρέψει στην Ορθόδοξη κοινότητα.

Μάλιστα αναφέρεται επίσης πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τους κανόνες της UNESCO καθώς η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να πρέπει να διαφυλάσσεται και να διατηρείται με τρόπο που να μπορούν να την απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές.

Άραγε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα υπόλοιπα Πατριαρχεία και οι Αρχιεπισκοπές ανά τον κόσμο, στηρίζουν την προσπάθεια αυτή; Επιπρόσθετα, προσπαθούν νομικά να αναλάβουν τον έλεγχο της Αγίας Σοφίας ώστε αυτή να επιστρέψει στην κατάσταση για την οποία κτίστηκε, δηλαδή να ξαναγίνει Χριστιανική Ορθόδοξη εκκλησία;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου