Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ο Άσαντ κατηγορεί τη Δύση ότι δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό των προσφύγων

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ υποστηρίζει πως η κυβέρνησή του εργάζεται για να εξασφαλίσει την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων που έφυγαν από τη Συρία, αλλά οι Δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τη δουλειά των κρατικών υπηρεσιών, περιπλέκοντας την προσπάθεια.


Αυτά είπε ο Σύριος Πρόεδρος στο διήμερο διεθνές συνέδριο που έγινε στη Δαμασκό και αφορούσε την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Το συνέδριο οργανώθηκε από τη Ρωσία, αλλά οι Δυτικές χώρες και οι ΗΠΑ το μποϋκόταραν, ενώ ο ΟΗΕ άσκησε δριμεία κριτική, υποστηρίζοντας πως δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός για την επιστροφή των προσφύγων, καθώς πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών στη Συρία, παρά το ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, έχουν ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στο συνέδριο προσκλήθηκαν πολλές χώρες, αλλά μόλις 27 έλαβαν μέρος, μεταξύ αυτών το Ιράκ, το Ιράν, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Κίνα και ο Λίβανος. Αντίθετα, δεν προσκλήθηκε η Τουρκία, ενώ η Ιορδανία αρνήθηκε να συμμετάσχει. Από τον ΟΗΕ αναμενόταν να παραβρεθεί εκπρόσωπος ως παρατηρητής.

Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων.

Ο πληθυσμός της Συρίας υπολογίζεται στα 23 εκατομμύρια. Από αυτά τα 5,6 εκατομμύρια ζουν σε άλλες χώρες υπό το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ ακόμη 6 εκατομμύρια είναι εσωτερικοί πρόσφυγες.

«Εργαζόμαστε σκληρά για την επιστροφή όλων των προσφύγων που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης που ασκείται στους πρόσφυγες για να μην επιστρέψουν, όπως και οι παράνομες οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» είπε ο Μπασάρ Άσαντ.

Ο Πρόεδρος της Συρίας πρόσθεσε πως οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία εμποδίζουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης και τη βελτίωση των υποδομών που καταστράφηκαν κατά τον πόλεμο, κάτι που δεν βοηθά στην επιστροφή των προσφύγων.

Σε βιντεοκλίση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ που έγινε την Δευτέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως μεγάλα τμήματα της Συρίας είναι γενικά ασφαλή και πως έχει φτάσει η ώρα για την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων στη Συρία, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Συρίας και της Ρωσίας για να ξεκινήσει η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Διαβάστε σχετικά στα άρθρα του CosmoStatus:

1,7 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους   

Ρωσία: η Συρία είναι έτοιμη για τον επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου προσφύγων

Επιστρέφουν στη Συρία οι πρόσφυγες

Έναρξη προετοιμασίας επιστροφής προσφύγων στις πατρίδες τους;

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το γιατί αρνείται η Δύση την επιστροφή των προσφύγων τη Συρία. Για ποιο λόγο δεν διευκολύνεται η επιστροφή τους στην πατρίδα τους; Το αφήγημα της έλλειψης ασφάλειας στη Συρία αποτελεί πρόφαση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Independent και TRT World

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου