Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Προοπτική ενεργειακής τριμερούς Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ισραήλ;

Η προοπτική μιας νέας ενεργειακής τριμερούς έχει δημιουργηθεί, καθώς η Βουλγαρία εξέφρασε την πρόθεσή της να προμηθευτεί φυσικό αέριο από το Ισραήλ.


Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες, Βουλγαρία και Ισραήλ, συναντήθηκαν και συζήτησαν θέματα ενέργειας, όπως η προστασία των ενεργειακών υποδομών από φυσικές απειλές, ηλεκτρομαγνητικές απειλές και κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης συζητήθηκαν οι τρόποι προμήθειας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από το Ισραήλ και άλλες χώρες, καθώς και οι τρόποι εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με το οποίο θα ενθαρρυνθούν οι ενεργειακές δραστηριότητες και οι επενδύσεις μεταξύ εταιρειών στην Βουλγαρία και το Ισραήλ.

Η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την προτεραιότητα της Βουλγαρίας για εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Η Βουλγαρία θεωρεί πως η Ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα το Ισραήλ, αποτελεί μια πιθανή πηγή φυσικού αερίου στην κατεύθυνση αυτή.

Εφόσον η Βουλγαρία επιθυμεί να διαφοροποιηθεί και να απεξαρτηθεί από το μονοπώλιο του Ρωσικού φυσικού αερίου, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία και να βάλει την Βουλγαρία στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε πως και η Αίγυπτος έχει ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και υπάρχει η πρόβλεψη για την σύνδεσή της με τον EastMed, ενώ και η Ελλάδα θα έχει φυσικό αέριο να προσφέρει, όταν επιτέλους αποφασιστεί η συστηματική αξιοποίηση των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης.

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν εξελίξει τις σχέσεις τους σε άριστο επίπεδο εξαιτίας των ενεργειακών συμφερόντων που τις ενώνουν. Είναι ανάγκη και προς το συμφέρον και των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε μια τετραμερή συνάντηση επικύρωσης και υλοποίησης των κοινών τους συμφερόντων, με ταυτόχρονη πρόσκληση προς κάθε λογικό ενδιαφερόμενο να συνταχθεί μαζί τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου