Στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από LNG που θα χτιστεί στην Αλεξανδρούπολη θέλει να επενδύσει η Βόρεια Μακεδονία, εγκαταλείποντας τα σχέδιά της για επένδυση στον νέο πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε της Βουλγαρίας.
Μετά το Βουλγαρικό βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η κυβέρνηση της χώρας ήταν αναμενόμενο να υπαναχωρήσει από τα επενδυτικά της σχέδια στη Βουλγαρία.
Τον Οκτώβριο του 2020 ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev είχε δεχτεί πρόταση από την Ελλάδα για να συμμετάσχει η χώρα του κατά 25% στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη.
«Η πρόθεση της Βόρειας Μακεδονίας είναι να εισέλθει σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με απευθείας επενδύσεις, μέσω προμήθειας υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και το Ισραήλ, ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια που θα εισέλθει στο σύστημά μας. Η πρόταση αποτελεί έκφραση μεγάλης φιλίας μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών» είχε δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ.
Με τη συμμετοχή της η Βόρεια Μακεδονία στο νέο εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης θα εξασφαλίσει ενέργεια 2,5 φορές περισσότερη από το έλλειμμά της.
«Θέλω να τονίσω ότι εγκαταλείπουμε προσωρινά τα σχέδιά μας για επενδύσεις στον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε της Βουλγαρίας και εστιάζουμε στην πιθανότητα να επενδύσουμε στο εργοστάσιο αερίου LNG της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο θα έχει ισχύ 800MW και θα αποκτήσουμε το 25%, ή 200MW, που θα βελτιώσει την απόδοση της εταιρείας μας» είπε ο Vasko Kovacevski, διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας ELEM.
Στη Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιεί LNG που θα έρχεται στο λιμάνι της πόλης με πλοία. Το έργο τελεί υπό Αμερικανική επίβλεψη και έχει σκοπό τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην περιοχή.
Η Βόρεια Μακεδονία ήθελε να επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια, στο υπό ανέγερση εργοστάσιο του Μπέλενε της Βουλγαρίας, με ταυτόχρονη απόκτηση μεριδίου ενέργειας. Το υπό ανέγερση εργοστάσιο θα χτιζόταν με Ρωσική τεχνολογία, αλλά η Βουλγαρία έχει υπαναχωρήσει. Η Βουλγαρία βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικές ζημίες έναντι της Ρωσίας και αναζητά άλλους επενδυτές για να ολοκληρώσουν το έργο. Η Βόρεια Μακεδονία αποτέλεσε έναν εξ αυτών, αλλά κατά την διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου στα Σκόπια, ο επικεφαλής της ELEM ανακοίνωσε την αποχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας από το έργο.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου