Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε πως από τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας και Νικόλ Πασινιάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ υπέγραψαν συνθήκη κατάπαυσης του πυρός.
Η συμφωνία δεν είναι καλή για την Αρμενία, καθώς υποχρεώνεται να χάσει πολλά εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της εδώ και 30 χρόνια στην περιοχή του Αρτσάχ / Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατοικούνται από Αρμένιους. Τα εδάφη αυτά περνάνε στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.
Η Ρωσία θα αναπτύξει άμεσα 1960 στρατιώτες στα νέα σύνορα των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εχθροπραξίες. Οι Ρώσοι στρατιώτες θα μείνουν στην περιοχή για 5 χρόνια και η αποστολή τους θα ανανεωθεί για ακόμη 5, εκτός και αν υπάρξει κάποια ένσταση 6 μήνες πριν την συμπλήρωση της πενταετίας.
Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν περισσότερο από τις θέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Έτσι το Αρτσάχ / Ναγκόρνο Καραμπάχ μένει περικυκλωμένο από το Αζρμπαϊτζάν, εκτός από έναν διάδρομο πλάτους 5 χιλιομέτρων προς την Αρμενία, που θα προστατεύεται από Ρώσους στρατιώτες. Ένας νέος δρόμος θα κατασκευαστεί στην περιοχή Λατσίν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια για να ενώσει την Αρμενία με το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Αρτσάχ / Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί ένας ακόμη δρόμος μέσα στην Αρμενία για να ενώσει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Νακιτσεβάν. Μέχρι τότε οι Ρώσοι στρατιώτες θα επιβλέπουν την κυκλοφορία εντός των υπαρχόντων δρόμων για το Νακιτσεβάν στην Αρμενία.
Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και των σορών των νεκρών στρατιωτών, καθώς και την επιστροφή όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων εντός του Αρτσάχ / Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Θεωρητικά αυτό σημαίνει την επιστροφή όλων των εκτοπισμένων από τις ταραχές του 1991 Αρμενίων και Αζέρων στις εστίες τους. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο πως θα γίνει αυτό πρακτικά.
Η συνθηκολόγηση του Αρμένιου Πρωθυπουργού μετά την κατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν της σημαντικής πόλης Σούσι / Σούσα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στην πρωτεύουσα Γιερεβάν. Οι Αρμένιοι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού.
Ο Νικόλ Πασινιάν χαρακτήρισε οδυνηρή την συνθηκολόγηση, η οποία προήλθε μετά την ανακοίνωση του Αρμενικού Στρατού για έλλειψη εφοδίων.
«Η απόφαση ελήφθη βασισμένη σε βαθιά ανάλυση της κατάστασης στα πεδία των μαχών και σε συνεργασία με τους καλύτερους ειδικούς» έγραψε ο Αρμένιος Πρωθυπουργός στα social media.
Επί Σοβιετικής Ένωσης το Αρτζάχ / Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελούσε περιοχή που ζούσαν Αρμένιοι, αλλά ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν. Η περιοχή αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν το 1991. Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν το 1994 και η περιοχή πέρασε στον έλεγχο της Αρμενίας.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξέσπασαν νέες ταραχές με την εμπλοκή της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα ήταν το Αζερμπαϊτζάν να βγει κερδισμένο.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου