Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Προσοχή στις κωλοτούμπες της Τουρκίας!

Η Τουρκία είναι πρωταθλήτρια στις διπλωματικές κωλοτούμπες, με τις οποίες καταφέρνει να βγαίνει κερδισμένη στην διεθνή πολιτική σκηνή. Για τους Τούρκους πολιτικούς δεν υπάρχουν κωλοτούμπες, υπάρχουν μόνο παζάρια, που μέσα από αυτά η χώρα τους βγαίνει διαχρονικά κερδισμένη.


Ο κάθε καλοπροαίρετος αναλυτής της διπλωματίας της Τουρκίας έχει αντιληφθεί πως διαχρονικά η χώρα αυτή βασίζει τις διεθνείς της σχέσεις στα παζάρια. Οι Δυτικοί τα ονομάζουν διαπραγματεύσεις, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά μόνο ανατολίτικα παζάρια.

Η Τουρκία έχει χαράξει μια εθνική γραμμή με κάποιους συγκεκριμένους στόχους για τα επόμενα 50 ίσως και 100 χρόνια. Τους στόχους αυτούς τους ακολουθεί και προσπαθεί να τους εκπληρώσει. Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά οι στόχοι πραγματοποιούνται. Η εξωτερική της πολιτική είναι μεθοδική και συνεπής.

Από το 1950 και μετά, η Τουρκία κατάφερε να εκδιώξει τους Έλληνες που ζούσαν βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης στην επικράτειά της. Εξαφανίστηκαν οι 200.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, εξαφανίστηκαν οι χιλιάδες Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου. Καμία διεθνής συνθήκη, κανένας ΟΗΕ, κανένα ΝΑΤΟ, καμία ΕΕ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το σχέδιο της Τουρκίας κατά του Ελληνισμού.

Το επόμενο σχέδιο της Τουρκίας που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1974 είναι η προβολή των «καταπιεσμένων» Τούρκων σε άλλες γειτονικές χώρες. Εξαιτίας της «καταπίεσης» που δέχονται, η Τουρκία έχει δικαίωμα να τους υπερασπιστεί, υποστηρίζει η Τουρκία και το πράττει. Η αρχή έγινε στην Κύπρο. Συνεχίστηκε στη Συρία και το Ιράκ, ενώ και η εμπλοκή της στη Λιβύη είχε και μικροδικαιολογίες υπεράσπισης των Τουρκογενών της χώρας. Ακολούθησε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μαζί με το αδελφό κράτος των Αζέρων, έδιωξαν τους Αρμένιους.

Κάποιοι θα πουν πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Θα απαντήσουμε πως είναι και έτσι. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τουλάχιστον 2 επιχειρήματα για να καλύψει την στρατιωτική της εμπλοκή στις γειτονικές της χώρες, με ένα εκ των δύο να είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των «καταπιεσμένων» Τούρκων. Το άλλο έχει να κάνει με το θέμα της «Τουρκική Εθνικής Ασφάλειας» που απειλείται από τους «τρομοκράτες» Κούρδους, οι οποίοι εκδιώκονται.

Σε σχέση με τις κωλοτούμπες που αναφέρθηκαν, η πρώτη μεγάλη ήταν η εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ρωσία. Μετά την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που πέταξε πάνω από Τουρκικό έδαφος για 18 δευτερόλεπτα, όλοι φοβήθηκαν πως η Τουρκία θα έμπλεκε το ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο με την Ρωσία. Όταν το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να συνδράμει την Τουρκία, επειδή η Ρωσία δεν της επιτέθηκε, η Τουρκία κατάφερε μέσω μιας παγκοσμίου κλάσης κυβίσθηση, να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ και να έρθει πολύ κοντά με τη Ρωσία. Θα αναρωτηθεί κανείς, μα πως το δέχτηκε η Ρωσία; Το δέχτηκε καθώς με τον τρόπο αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, με πιθανότητα απόσπασης μιας χώρας μέλους από αυτό.

Η επόμενη μεγαλοπρεπής κυβίσθηση της Τουρκίας σχετίζεται με την ΕΕ. Μια διαιρεμένη, ανίσχυρη και αποκρουστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ΕΕ κουμάντο κάνουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Άνθρωποι που άγονται και φέρονται από λομπίστες εταιρειών (π.χ. του Τζορτζ Σόρος) και κυβερνήσεων ισχυρών οικονομικά κρατών (π.χ. της Γερμανίας). Αυτοί λένε στους γραφειοκράτες τι να κάνουν, μέσω του χρήματος που κυκλοφορεί και αυτοί υπακούουν.

Πως μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η άρνηση της ΕΕ να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει την Ελληνική και την Κυπριακή κυριαρχία; Πως μπορεί να εξηγηθεί η πρεμούρα των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία, για παραβίαση των δημοκρατικών αρχών;

Κάποιοι θα πουν πως ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία (βλέπε Γερμανία) με αυτοκινητοβιομηχανίες, άλλες βιομηχανίες και πωλήσεις όπλων. Πολύ σωστά. Γι’ αυτό γράψαμε για την διαιρεμένη, ανίσχυρη και αποκρουστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ορισμένα κράτη μέλη βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το Ευρωπαϊκό συμφέρον, τότε δεν υπάρχει Ένωση. Πόσες φορές δεν γράψαμε πως δεν υπάρχει Ένωση, αλλά κάποιες πως χώρες επιβάλλονται στις υπόλοιπες; Πόσες φορές δεν γράψαμε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, αλλά επιστροφή στη ΕΟΚ; Επίσης γράψαμε πως αν θέλουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε εκτός από την κοινή οικονομία, θα πρέπει να υπάρξουν κοινοί νόμοι για όλα, κοινή Εξωτερική πολιτική και κοινή Άμυνα που θα υπερασπίζεται τα κοινά Ευρωπαϊκά σύνορα. Λέτε να επιτευχθεί; Πιο πιθανή είναι η επιστροφή στην παλιά ΕΟΚ, παρά η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ΕΕ απέτυχε να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία πριν ένα μήνα, αλλά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών στην Γαλλία και την Αυστρία, μετά το Τουρκικό κρεσέντο παραβίασης της Ελληνικής και της Κυπριακής θαλάσσιας κυριαρχίας και το προκλητικό σόου στην κατεχόμενη Κύπρο, πολλές χώρες δείχνουν έτοιμες να ταχθούν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό οφείλεται και στην Τουρκική ρητορική, η οποία ήταν τουλάχιστον προσβλητική κατά της Ευρώπης και ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών.

Και εδώ έρχεται η νέα Τουρκική κωλοτούμπα.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας στην Ευρώπη, πουθενά αλλού. Θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον μας με την Ευρώπη. Θέλουμε να συνεργαστούμε στενότερα με τους φίλους και συμμάχους μας. Πιστεύουμε πως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με καμία χώρα ή θεσμό που να μην μπορούμε να επιλύσουμε με τη διπλωματία και τον διάλογο. Έχουμε διατηρήσει τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε εχθές ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μα πως είναι δυνατόν να πιστέψουν οι Ευρωπαίοι πως η Τουρκία θέλει πράγματι να έχει μέλλον με την Ευρώπη; Πως είναι δυνατόν να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, επειδή λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει επίθεση φιλίας μέσω μεγαλειώδους κωλοτούμπας;

Εάν οι Ευρωπαίοι φάνε το παραμύθι, εάν τσιμπήσουν στο Τουρκικό παζάρι και δεν επιβάλλουν κυρώσεις, τότε πολύ απλά, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως καλά και υπάκουα παιδιά στην ΕΕ. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία ήδη αρνούνται να τους επιβληθούν οι παράλογες θέσεις της ΕΕ για την οικονομία και την μετανάστευση. Ας πράξει το ίδιο και η Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο αυτό στο οποίο θα πρέπει να αρνηθεί να υποταχθεί η Ελλάδα. Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν ζημιώσει ην Ελληνική οικονομία με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών γεωργικών προϊόντων. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συνεχίσει να συναινεί στις κυρώσεις αυτές. Η Ελλάδα είναι γεωργική χώρα και θα πρέπει να πουλήσει τα προϊόντα της σε όποιον τα θέλει. Αν η ΕΕ δεν επιθυμεί η Ελλάδα να πουλά π.χ. ροδάκινα στην Ρωσία, τότε θα πρέπει να τα αγοράσει αυτή, στην τιμή που θα τα αγόραζε η Ρωσία.

Οι Έλληνες πολιτικοί, εάν είναι πράγματι πατριώτες και δεν βρίσκονται στο pay roll κάποιων περίεργων τύπων εκεί στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ το πώς θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έναντι της Τουρκίας, έναντι της ΕΕ, έναντι του ΝΑΤΟ και έναντι των ΗΠΑ. Είναι καιρός η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την θέση της και την αξία της, αποκομίζοντας πραγματικά οφέλη. Η Ελλάδα δεν είναι μαγαζί γωνία. Είναι ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο με πολυκατοικία 10 ορόφων.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σύμμαχος, εταίρος και μέλλος κανενός οργανισμού και θα πρέπει να δημιουργεί συμμαχίες με όποια χώρα τη συμφέρει. Αν συμφέρει με τη Γαλλία, με τη Γαλλία. Αν συμφέρει με τις ΗΠΑ, με τις ΗΠΑ. Αν συμφέρει με τη Ρωσία, με τη Ρωσία. Αν συμφέρει με τους Μάο Μάο, με τους Μάο Μάο. Το καλό παιδί, πρέπει να πεθάνει, αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου