Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται το πλαίσιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία

Η Βουλγαρία αποδεικνύεται σκληρό καρύδι και σε αντίθεση με την Ελλάδα αρνείται να συνθηκολογήσει στην κλοπή και την παραχάραξη της Ιστορίας από τη Βόρεια Μακεδονία.


Σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σόφια ενημέρωσε την Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ότι δεν μπορεί να δεχτεί το προσχέδιο διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, όπως και το προσχέδιο της ανακοίνωσης, καθώς δεν παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για επίτευξης των προαπαιτουμένων που έχει ζητήσει η Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία ευχαρίστησε την Γερμανική Προεδρία για την εποικοδομητική προσέγγιση και την καθημερινή συνεργασία ώστε να βρεθεί λύση, η οποία όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί.

Η Βουλγαρία θεωρεί απαράδεκτο να περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις που τίθενται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε δήλωση του Συμβουλίου της ΕΕ που συνοδεύει το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Η δήλωση του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτική και δεν παρέχει τις νομικές εγγυήσεις που ζητά η Βουλγαρία.

«Θα είχαμε τέτοιες εγγυήσεις εάν τα αιτήματά μας αντικατοπτρίζονταν στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου, στο οποίο και επιμένουμε» ανακοίνωσε το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Βούλγαρος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας Krassimir Karakachanov είπε στους δημοσιογράφους πως η Σόφια τηρεί την συμφωνία φιλίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά τα Σκόπια όχι. Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση στην κατηγορία του Ζόραν Ζάεφ ότι η Βουλγαρία καταπατά το Άρθρο 2 της Συμφωνίας των δύο χωρών.

Ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ δήλωσε πως το Άρθρο 2 της Συμφωνίας προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα υποστηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στο να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.

«Προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε στην εκπλήρωση των κριτηρίων, ένα εκ των οποίων είναι να λυθούν τα διμερή θέματα, αλλά προφανώς υπάρχει έλλειψη θέλησης» είπε ο Καρακατσάνοβ.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι τα Σκόπια υποτίμησαν την κατάσταση και βασίστηκαν στο ότι η Βουλγαρία θα συναινέσει, επειδή η πρακτική έχει δείξει πως τα Σκόπια δεν έχουν καλές προθέσεις, όπως έχει η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοβ, η θέση της Βουλγαρίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι ξεκάθαρη από την υπογραφή της Συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία το 2017. Η θέση έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση και το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο επανειλημμένα και δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή.

Ο Βούλγαρος Υπουργός είπε ότι ευχαρίστησε την Γερμανία για την αναβολή των ενταξιακών συζητήσεων με τα Σκόπια κατά μία εβδομάδα, ώστε να υπάρξει χρόνος στα Σκόπια να αλλάξουν στάση.

«Κάναμε παράρτημα στην Συνθήκη φιλίας, θέσαμε συγκεκριμένα χρονικά όρια για την εφαρμογή των προκαθορισμένων, αναμένουμε γραπτώς τη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας, ότι δεν έχουν εδαφικές αξιώσεις και αξιώσεις σε μειονότητες, πως αποδέχονται τη σωστή Ιστορία ως το 1944, την Ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό του πληθυσμού της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας που ήταν μέρος του πολιτισμού και της Ιστορίας της Βουλγαρίας. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και θα επιλυθούν ταχύτατα» είπε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου