Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Μαίρη Μπόση: η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κανείς δεν μιλάει (video)

Στην αποκάλυψη πως η Τουρκία εδώ και χρόνια προσπαθεί μεθοδικά να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κανείς δεν κάνει κάτι για να τη σταματήσει, προχώρησε η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μαίρη Μπόση.

Σε όσους ασχολούνται προσεκτικά με την Τουρκία, δεν αποτελεί είδηση πως η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό λέγεται στην τηλεόραση (ΕΡΤ) και μάλλον περνάει στα ψιλά.

Από το 2015 αρθρογραφούμε στο CosmoStatus για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας:

Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικά όπλα

3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία;

Η Τουρκική αστυνομία ανακαλύπτει σπάνια ραδιενεργά υλικά σε αυτοκίνητα!

Από το 2015 γράφουμε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

New York Times: οι φιλοδοξίες του Ερντογάν ξεπερνούν τη Συρία. Θέλει πυρηνικά όπλα

Bloomberg: Η Τουρκία είναι η νέα παγκόσμια πυρηνική απειλή

Θα χτυπήσει το Ισραήλ Τουρκική πυρηνική εγκατάσταση;

Τουρκία 2023: πυρηνική ενέργεια ναι, πυρηνικά όπλα όχι;

Η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας θεωρεί πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις παράλογες απαιτήσεις της, εκτός και αν υπάρξουν ανταλλάγματα.

«Εάν ένα κράτος απαιτεί αυτού του τύπου τις παραχωρήσεις από ένα έτερο κράτος, πάρει έστω και ένα κόκκο άμμου ή μια σταγόνα νερό, θα ζητήσει περισσότερα. Εάν δώσουμε, θα πάρει κι άλλα» είπε χαρακτηριστικά η Μαίρη Μπόση.

Όσον αφορά τις κυρώσεις που ίσως επιβληθούν στην Τουρκία στην προσεχή σύνοδο, η κ. Μπόση είπε πως κράτα μικρό καλάθι, καθώς υπάρχει η λογική του χαϊδέματος της Τουρκίας από πολλούς εταίρους της Ελλάδας.

Επίσης πρόσθεσε πως υπάρχει διγλωσσία στις ΗΠΑ, μεταξύ Τραμπ και Πομπέο. Φαίνεται πως οι σχέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι πάντα σε αγαστή αρμονία, ενώ πολύ συχνά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συμβουλεύεται το Υπουργείο Εξωτερικών και δρα μόνος του.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως (η Τουρκία) είναι ένα κράτος που προχωρά με μεγάλη ταχύτητα σε πυρηνικά όπλα. Δηλαδή πρόκειται να γίνει πολύ σύντομα πυρηνική δύναμη. Κάτι που το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, όχι μόνο εμείς ως κράτος, αλλά διεθνώς είναι γνωστό, χωρίς να υπάρξει ποτέ κάποιος, κάποιο κράτος, κάποιος λόγος, κάποια κίνηση, που να της απαγορεύει να κινηθεί με αυτή την ταχύτητα που τα κάνει» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Μαίρη Μπόση.

Και πρόσθεσε: «η κινητικότητα της Τουρκίας υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια να γίνει πυρηνική δύναμη και δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ κάποιος διεθνώς, διεθνής πίεση, που να βάλει ένα οποιοδήποτε ερώτημα γύρω από ένα κράτος που κινείται προς την κατεύθυνση να γίνει πυρηνική δύναμη».

«Εάν ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν πάρει όλα όσα έχει ζητήσει και ακόμη περισσότερο εάν δώσουμε έστω και το παραμικρό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω» τόνισε η κ. Μπόση.

Η Τουρκία «έχει ξεκινήσει εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές τις απαιτήσεις, δίχως να υπάρχει ένα αντίλογος. Ψελίσματα υπήρξαν. Διεθνώς δεν υπήρξε κανένας αντίλογος για να φανεί ότι υπάρχει μία διεθνής κινητικότητα υπέρ της μίας πλευράς και κατά της άλλης» συμπλήρωσε.

Η κ.Μπόση είπε επίσης πως ο Ερντογάν έχει μπει σε ένα παζάρι και σε μια λογική από την οποία δεν υπάρχει περίπτωση να οπισθοχωρήσει, καθώς εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχει διατυπώσει δημοσίως και διεθνώς τις απόψεις του, δίχως κάποιος, ή οποιοδήποτε κράτος να βρεθεί και να πει, πλην ελαχίστων ψελισμάτων, να σταματήσει αυτές τις διεκδικήσεις.

Για την ΕΕ η κ. Μπόση είπε πως ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το τι θα κάνει στη Λευκορωσία παρά για το τι θα κάνει για ένα κράτος μέλος της, την Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη στιγμή και δεν βρίσκει τρόπους να ανταπεξέλθει στις Τουρκικές ενέργειες.

Δείτε το video με την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ η κ. Μαίρη Μπόση, ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου