Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Κατέρρευσε ιστορική εκκλησία στην Προύσα

Ο Ιερός Ορθόδοξος Ναός του Αγίου Γεωργίου, γνωστός και ως Η Αγία Σοφία της Προύσας, γκρεμίστηκε εξαιτίας της αδιαφορίας των Τούρκων.

Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κατέρρευσε ο Άγιος Γεώργιος της Προύσας.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, μετατράπηκε σε τζαμί μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε μετά την κατασκευή του Τζαμιού Yeni Özlüce, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Τουρκικής ιστοσελίδας Gazete Duvar.

Το 2006, ο Δήμος Nilüfer Προύσας αποκατέστησε το κτίριο στο πλαίσιο του έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως κέντρο πολιτισμού το 2009.

Ο Δήμος Nilüfer, επιθυμώντας να μεταβιβάσει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γνωστή ως «Αγία Σοφία της Προύσας», στις μελλοντικές γενιές, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε τόσο ως εκκλησία όσο και ως τζαμί στο παρελθόν, είχε διοργανώσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ιστορικό κτίριο.

Το 2013, ως αποτέλεσμα της αγωγής που κατατέθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το κτίριο πέρασε από τον Δήμο Nilüfer στο Ίδρυμα Village İnesiye.

Το ιστορικό κτίριο, παρέμεινε κλειστό για 7 χρόνια και δεν συντηρήθηκε. Έτσι άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές στο κτίριο. Αναφέροντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εκφράζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου, το 2016 ο Δήμος Nilüfer ζήτησε να διατεθεί το κτίριο στον δήμο για ανακαίνιση.Η απάντηση ήταν αρνητική και ανακοινώθηκε ότι το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από τόπο λατρείας και μάλιστα ως τζαμί.

Ο Δήμος Nilüfer προειδοποίησε για επικείμενη κατάρρευση του κτιρίου το 2019 και ζήτησε να νοικιάσει το κτίριο. Η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική. Το ιστορικό κτίριο, που έμεινε χωρίς συντήρηση για 7 χρόνια, κατέρρευσε τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Ο δήμαρχος της Nilüfer, ο Turgay Erdem, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου, καθώς υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες και τα σχέδια από τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου το 2006.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου