Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΗΠΑ: δεν φεύγουμε από το Ιντσιρλίκ

Μένουν μέχρι να φύγουν οι Αμερικανοί από το Ιντσιρλίκ.

Εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχουν φήμες πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τις επιλογές τους για να μεταφέρουν τη βάση που διατηρούν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας σε κάποια άλλη φιλική προς τις ΗΠΑ χώρα. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Ελλάδα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ron Johnson δήλωσε πως «δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο Ιντσιρλίκ. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Οι ΗΠΑ διατηρούν την παρουσία και τη συνεργασία τους στην Τουρκία και ελπίζουν πως δεν θα υπάρξει στρατηγική μεταβολή. Πρέπει όμως να δούμε την πραγματικότητα. Ήδη εξετάζουμε την Ελλάδα ως εναλλακτική. Είναι ατυχές το μονοπάτι στο οποίο έβαλε ο Ερντογάν την Τουρκία. Είναι ανησυχητικός ο λόγος για τον οποίο βελτιώνουμε την στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικά στην βάση της Σούδας, καθώς, ειλικρινά, η παρουσία μας στην Τουρκία απειλείται». Ο Γερουσιαστής πρόσθεσε πως η βάση της Σούδας στην Κρήτη θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο Ιντσιρλίκ για τις ΗΠΑ.

Η μεταφορά της βάσης εκτός Ιντσιρλίκ, θα σημάνει και την μεταφορά των 50 περίπου πυρηνικών βομβών που είναι αποθηκευμένες στην βάση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Με αφορμή αυτά, το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, μέσω του εκπροσώπου του Thomas Campbell, αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ επεκτείνουν την βάση της Σούδας.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια για τερματισμό της παρουσίας τους στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την βάση του Ιντσιρλίκ εδώ και δεκαετίες, κατόπιν πρόσκλησης της Τουρκικής κυβέρνησης. Η συνεχόμενη παρουσία μας εκεί δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς μας με την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία» δήλωσε ο Thomas Campbell.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας διανύουν την χειρότερη περίοδό τους εδώ και δεκαετίες. Οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών η υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και, σύμφωνα με όσα νομίζουν οι Τούρκοι, στο PKK, η αγορά των Ρωσικών S-400 που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της Τουρκίας από το Αμερικανικό πρόγραμμα του μαχητικού F-35 και θέματα «υψηλής πολιτικής» που οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να ανεχτούν από την Τουρκία και τα νέο-οθωμανικά της σχέδια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο



Με πληροφορίες από τα Daily Sabah και Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου