Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Forbes: Αυτές οι αγορές και οι αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα τρομερό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας

Ο στόχος της Ελλάδας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα, ίσως προσδώσει στην Ελληνικό Πολεμική Αεροπορία ένα τρομερό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκικής από τα τέλη του 2020.


Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes για τα Ελληνοτουρκικά.

Στο άρθρο αναφέρεται πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα εξόρυξης υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Εν μέσω της έντασης, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τη σύμμαχό της Γαλλία για μελλοντικές αγορές όπλων που ίσως περιλαμβάνουν και την απόκτηση του καταπληκτικού Γαλλικού μαχητικού 4,5 γενιάς της Dassault, το Rafale. Η απόκτηση από την Ελλάδα των μαχητικών αυτών ίσως αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την Τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία και όχι μόνο με τη Γαλλία, για την αύξηση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας μας» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πριν λίγες ημέρες Έλληνας αξιωματούχος.

Στα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν για την πώληση 18 Rafale, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τα Γαλλικά Mirage 2000 και Mirage 2000-5, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσε και τα Mirage F-1.

Στο δημοσίευμα του Forbes αναφέρεται πως ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, πως η Ελλάδα σχεδιάζει την απόκτηση 24 πέμπτης γενιάς stealth μαχητικών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά το 2024. Ο Υπουργός είχε δηλώσει πως η απόκτηση των F-35 θα έδινε στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή κατά της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga δήλωσε πως η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα θα μετέτρεπε το Αιγαίο πέλαγος σε Ελληνική λίμνη. Επίσης τόνισε πως «οι ισορροπίες θα μπορούσαν να ανατραπούν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, ακόμη και την Κύπρο».

Η Ελλάδα διαθέτει κάτι περισσότερο από 150 F-16 (σ.σ. δυστυχώς μόνο 136 σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας) ενώ τη Τουρκία έχει 245 (σ.σ. πιθανότερος αριθμός είναι 202).

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης 84 F-16 στο πλέον σύγχρονο επίπεδο, Viper. Το έργο, που έχει αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, θα κοστίσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027. Με την ολοκλήρωση του έργου, τα Ελληνικά F-16 θα έχουν αποκτήσει ποιοτική υπεροχή σε σχέση με τα Τουρκικά. Σύμφωνα με την Lockheed Martin, τα Ελληνικά F-16 θα είναι τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα του Forbes αναφέρεται ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμβόλαια με Γαλλικές εταιρείες για την αναβάθμιση του μικρού στόλου των Mirage 2000-5 που διαθέτει, έναντι 260 εκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς το δημοσίευμα εννοεί την υποστήριξη των αεροσκαφών με την προμήθεια ανταλλακτικών για να είναι όλα τα αεροσκάφη άμεσα διαθέσιμα προς χρήση.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα αγοράς νέων αεροσκαφών και αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου. Οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας της αγοράς του Ρωσικού συστήματος S-400 το 2019. Η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F-35 εκτός και αν απομακρύνει τους S-400 από το έδαφός της, κάτι που θεωρείται απίθανο να συμβεί, αναφέρει το Forbes.

Επίσης, απίθανο θεωρείται να καταφέρει η Τουρκία να κατασκευάσει το δικό της 5ης γενιάς stealth αεροσκάφος, το TF-X, ως το 2030, αλλά και απίθανη θεωρείται η απόκτηση 5ης γενιάς αεροσκαφών από την Τουρκία, την ίδια περίοδο. Ίσως η Τουρκία να μην μπορέσει να αποκτήσει ούτε καν αεροσκάφη 4,5 γενιάς, μέχρι να αποκτήσει 5ης γενιάς αεροσκάφη.

Ταυτόχρονα, ίσως καταστεί αδύνατη και η αναβάθμιση του υπάρχοντος Τουρκικού στόλου των αεροσκαφών, καθώς αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως από το 2018, το Αμερικανικό Κογκρέσο, σιωπηλά, έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης από τη Lockheed Martin των 35 F-16 block 30.

Την περίοδο αυτή, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει στοκ ανταλλακτικών για τα F-16 της, καθώς φοβάται την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εξαιτίας της αγοράς των S-400, με αποτέλεσμα η συντήρησή τους να είναι δύσκολη, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Forbes.

Την ώρα που η Ελλάδα αναβαθμίζει τα 4ης γενιάς μαχητικά, της, αποκτά μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς, η Τουρκία θα διαπιστώσει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταγωνιστεί την Ελλάδα στο θέμα των διαφορών της για τις θαλάσσιες ζώνες, καταλήγει το δημοσίευμα του Forbes.

Σχόλιο
Διαπιστώνουμε πως στην πλειοψηφία του ξένου Τύπου, η επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια της Ελλάδας, η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και η λογική της επιβολής των Τουρκικών επιδιώξεων μέσω της Τουρκικής στρατιωτικής ισχύος, λαμβάνεται και αναφέρεται ως «θαλάσσιες διαφορές» με την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, στον διεθνή Τύπο, υπάρχει η εντύπωση πως η Τουρκία διαθέτει έναν μεγάλο και ισχυρό στρατό, με πολλές ικανότητες, που όμως για κάποιον λόγο, δεν τολμά να κάνει κάτι απέναντι στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει πολύ μικρότερο στρατό.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Τουρκικός στρατός δεν είναι το ισχυρός και αποτελεσματικός; Μήπως οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανίσχυρες και ικανότατες; Μήπως η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθεί το δόγμα που περιγράψαμε πολλές φορές από το CosmoStatus, της συνεχούς απόκτησης μικρού αλλά πανίσχυρου αριθμού υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, ώστε κανείς (η Τουρκία) να μην τολμά να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία;

Θα το γράψουμε για ακόμη μία φορά:
- Άμεση αναβάθμιση σε επίπεδο Viper όλων των F-16, και των 136.
- Συντήρηση και υποστήριξη όλων των Mirage 2000 και Mirage 2000-5.
- Απόκτηση 48 καινούριων Rafale, της πιο εξελιγμένης έκδοσης.
- Απόκτηση 24 F-35.
- Απόκτηση 6 φρεγατών Belharra, πλήρως εξοπλισμένων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού.
- Απόκτηση ακόμη 4 υποβρυχίων type-214 και των ανάλογων σύγχρονων τορπιλών.
- Αναβάθμιση όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν περισσότερων υπαρχόντων φρεγατών.
- Αναβάθμιση των 28 επιθετικών ελικοπτέρων Apache και αγορά ακόμη 20 νέων.
- Απόκτηση 2 ακόμη συστοιχιών Patriot.
- Απόκτηση σύγχρονων ΤΟΜΑ για την υποστήριξη των αρμάτων μάχης Leopard.
- Αναβάθμιση των Leopard σε ανώτερο επίπεδο σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ειδικών του Στρατού.

Εάν ξεκινήσουν άμεσα οι αναβαθμίσεις και οι παραγγελίες, τότε ως το 2030 η Ελλάδα θα διαθέτει έναν μικρό αλλά πανίσχυρο στρατό, ικανό να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, για τα επόμενα 40 χρόνια.

Εάν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου