Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Ας μην πανηγυρίζουμε για τα «νέα» εξοπλιστικά. Αργούν... (video)

Η ομιλία του Πρωθυπουργού ξεκίνησε με ένα πακέτο 6 σημείων για εξοπλιστικά που κρίνονται άκρως απαραίτητα και αναγκαία, αλλά ήταν τόσο γενικόλογη που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.


Ας δούμε με προσοχή τι είπε εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

- Πρώτον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα Ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Ελπίζουμε πως θα πρόκειται για μεταχειρισμένα Rafale F3-R και αντίστοιχα καινούρια, πλήρως εξοπλισμένα με METEOR, MICA NG, SCALP-EG, Exocet AM-39, HUMMER, που θα κάνουν τη διαφορά. Διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε έξοδα.

- Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στον στόλο των 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Είναι τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

Δεν διευκρινίστηκε ποιες θα είναι αυτές οι φρεγάτες. Γαλλικές τύπου Belharra ή τύπου FREMM πλήρως εξοπλισμένες όπως; τις θέλει το Πολεμικό Ναυτικό με πυραύλους SCLAP NAVAL; Ή μήπως 2+2; Εκτός βέβαια εάν γίνει διαγωνισμός στον οποίο θα λάβουν μέρος η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γερμανία και ποιος ξέρει ποια άλλη χώρα, με αποτέλεσμα να μην αγοραστούν οι φρεγάτες που θα κάνουν την διαφορά λόγω όπλων.

- Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών Κλάδων. Αμέσως εξασφαλίζονται: νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται.

- Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

- Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

Ας ελπίσουμε πως η ενεργοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν θα περιοριστεί μόνο στην πώληση κάποιων εταιρειών, αλλά και στην χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων Ελληνικών όπλων, όπως π.χ. UAV – drone, Ελληνικού τυφεκίου, οχημάτων, σκαφών κλπ.

- Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός είπε:

- Σε σχέση με τα αεροσκάφη Rafale αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Mirage 2000. Θα αποσυρθούν αυτά και θα αποκτηθούν καινούρια αεροσκάφη Rafale. 6 από αυτά θα είναι καινούρια, 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη Γαλλική πολεμική αεροπορία. Η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας και πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό, είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022 με την πλήρη απόκτηση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα μιας καινούριας μοίρας Rafale σε συνδυασμό με τα πολύ προχωρημένα οπλικά συστήματα που αυτή μπορεί να φέρει.

Αυτό σημαίνει πως στις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη το σύνολο της δύναμης των Rafale. Όμως αν δεν γίνει παραγγελία για ακόμη 18 καινούρια Rafale, με χρόνο παράδοσης τα τέλη του 2024, τότε η αγορά θα χαρακτηριστεί ως ελλιπής.

- Για το ζήτημα των φρεγατών, εδώ και μία δεκαετία τα χρόνια της κρίσης δεν έγιναν ουσιαστικέ επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις και ειδικά στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι ότι είναι απολύτως απαραίτητο μεσοπρόθεσμα να ενισχύσουμε τον στόλο μας. Αυτό θα γίνει με την απόκτηση 4 καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και με την αναμόρφωση, με τον επανεξοπλισμό 4 φρεγατών ΜΕΚΟ. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που έχει χρόνο υλοποίησης από 5 ως 7 έτη. Δεν είμαι σε θέση να σας το κοστολογήσω, για τον απλούστατο λόγο ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές. Και προφανώς τελικά το Υπουργείο θα κάνει την πρόταση για την προσφορά εκείνη που κρίνει ότι είναι η πιο συμφέρουσα λαμβάνοντας υπόψη επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και κόστος. Αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι έχουνε γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι σε ορίζοντα δεκαετίας, γιατί αυτά είναι προγράμματα μακροπρόθεσμα των οποίων οι πληρωμές συχνά εκτείνονται σε βάθος χρόνου, έχουμε δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα.

Η διευκρίνιση που δόθηκε για το θέμα της απόκτησης 4 καινούριων φρεγατών είναι απογοητευτική. Εφόσον γίνει διαγωνισμός, θα χρειαστούν 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί και ακόμη 5-7 για να παραδοθούν όλα τα σκάφη. Άρα μιλάμε για το 2029. Η περίπτωση του διαγωνισμού κρίνεται απογοητευτική, καθώς υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αναγκαστεί η χώρα να μην αγοράσει τις φρεγάτες που πραγματικά χρειάζεται και θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο και την Μεσόγειο (αυτές είναι οι Γαλλικές Belharra ή οι FREMM εφόσον φέρουν και όλα τα όπλα που έχει ζητήσει το ΠΝ και κυρίως πυραύλους SCALP NAVAL), αλλά κάποιες υποδεέστερες και ουσιαστικά ακατάλληλες, άλλης χώρας.
Η αγορά 4 Belharra πλήρως εξοπλισμένων είναι μονόδρομος. Από εκεί και πέρα, μπορεί να γίνει διαγωνισμός για ακόμη 8 φρεγάτες ή κορβέτες, που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια προς αντικατάσταση των γερασμένων πλοίων.

- Για την αμυντική συνεργασία, τη πιθανή στρατηγική σχέση την οποία μπορεί να υπογράψω με τη Γαλλία, πράγματι, είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα επανεπιβεβαιώσει τους πολύ στενούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με τη Γαλλία. Πρέπει να σας πω όμως ότι στο ζήτημα της ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, θέλω να σας θυμίσω ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, απέναντι σε ένα κράτος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει.

Δείτε το video με τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Πρωθυπουργού για τα εξοπλιστικά ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου