Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θα αποφασιστεί στη Γενεύη

Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη για να διορίσουν νέα κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα.


Όπως ανακοίνωσε ο Fathi Al-Marimi, στη συνάντηση της Γενεύης τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα διοριστεί νέο Προεδρικό Συμβούλιο, νέος Πρωθυπουργός και δύο αναπληρωτές. Στη συνέχεια, το Λιβυκό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σκοπός είναι η νέα κυβέρνηση να ενώσει – ενοποιήσει τους Λιβυκούς θεσμούς, ειδικά τους οικονομικούς.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Μαρόκο, έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου και της Βουλής, που τερματίστηκαν με αμοιβαίους συμβιβασμούς για την κυριαρχία στη χώρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abdullah Al-Thinni υπέβαλλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Βουλής Ageela Saleh, εξαιτίας των μεγάλων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην Ανατολική Λιβύη. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την έλλειψη καυσίμων και το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Fayez al-Sarraj, ανακοίνωσε την πρόθεσή του θα παραιτηθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Στρατάρχης Khalifa Haftar, ανακοίνωσε το άνοιγμα των πετρελαιοπηγών και της παραγωγής πετρελαίου.

Ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση που θα προκύψει θα καταφέρει να ενώσει τους Λίβυους και θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση της Τουρκικής επιρροής από τη νέα κυβέρνηση. Μόνο έτσι, θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με τις «συμφωνίες» που υπέγραψαν οι μέχρι σήμερα επικεφαλής της χώρας, ακυρώνοντάς τες και υπογράφοντας νέες, με τις χώρες που έχουν δικαιοδοσία και νόμιμα συμφέροντα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου