Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Διαφωνίες Άγκυρας – Ακιντσί ενόψει των εκλογών της 11ης Οκτωβρίου

Σημαντικές διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ της Άγκυρας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντσί, πριν τις εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο, που είναι προγραμματισμένες για τις 11 Οκτωβρίου.


Σε συνέντευξή του στο Euronews στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Μουσταφά Ακιντσί υποστήριξε υπαινισσόμενος την τουρκική κυβέρνηση ότι «ξένοι παρεμβαίνουν στις τουρκοκυπριακές προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου.

Ο Άκιντσι είπε, «Όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, υποστηρίξαμε την πολιτική διοίκηση στην Τουρκία. Το κάναμε λόγω του σεβασμού της δημοκρατίας, της πολιτικής διοίκησης, του λαού της Τουρκίας και της βούλησής τους. Τώρα, περιμένουμε τον ίδιο σεβασμό για την τουρκοκυπριακή δημοκρατία και την απόφαση του λαού μας. Περιμένουμε από όλους να μην κάνουν το λάθος και πάρουν το μέρος κάποιου κατά τη διάρκεια των εκλογών. Το λέω αυτό επειδή υπάρχουν ενδείξεις».

Στο υπόλοιπο της συνέντευξης, ο Akinci έδειξε συμβιβαστικό τόνο στα σχόλιά του σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού και των διαφορών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ειδικά με την Ελλάδα και τη Γαλλία) σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησε να αλλάξει η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Κύπρου, από την παραδοσιακή ρητορική της «μητέρας πατρίδας που φροντίζει την κόρη της» προς εκείνη όπου η Βόρεια Κύπρος ενεργεί και αντιμετωπίζεται ως κράτος ικανό να καθορίσει το δικό του μέλλον.

Τα σχόλια του Ακιντσί έτυχαν σφοδρής κριτικής στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας. Η εφημερίδα Yeni Safak τον χαρακτήρισε «πουλημένο» στους Ελληνοκύπριους. Η εφημερίδα Sabah χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ακιντσί «άσχημο επίχρισμα», ενώ μόνο το ανεξάρτητο Τ24 του έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις απόψεις του.

Το όνομα Ακιντσί, κατά την οθωμανική περίοδο χρησιμοποιούνταν στις ταχέως αναπτυσσόμενες ομάδες του ιππικού που πραγματοποιούσαν επιδρομές στην Ευρώπη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα και o Ακιντσί έχουν διαφορετικές απόψεις. Τον Φεβρουάριο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προειδοποίησε ότι «η προοπτική της προσάρτησης της Κύπρου σε στιλ Κριμαίας» από την Τουρκία θα ήταν «φρικτή», η οποία είναι λογική δήλωση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, απαντώντας, δήλωσε ότι ο Ακιντσί «δεν είναι έντιμος πολιτικός».

Σε μια σειρά από συνεντεύξεις στους δρόμους των κατεχομένων που έκανε το BBC τον περασμένο Φεβρουάριο, πολλοί Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν τον Ακιντσί και κάλεσαν τους Τούρκους και την Τουρκία να σεβαστούν την επιθυμία τους να επιλύσουν το Κυπριακό με τους δικούς τους όρους.

Αρκετοί Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι υποστηρικτές του Ακιντσί, που μίλησαν στο Al-Monitor υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισαν την εικόνα του Ακιντσί ως «δημοκράτη, προοδευτικού και κοσμικού ηγέτη». Αρκετοί επεσήμαναν την πραγματιστική προσέγγιση του Ακιντσί σε ζητήματα που επηρεάζουν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, ειδικά στην επίλυση των προβλημάτων του νερού και των λυμάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.

Η φορτισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Άγκυρας και Ακιντσί οφείλεται στην κρίσιμη γεωπολιτική και συναισθηματική ιστορία της Κύπρου. Αν και το νησί της ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μικρό (ως μέγεθος ανεξάρτητου κράτους), έχει δημιουργήσει επικό γεωπολιτικό δράμα στη σύγχρονη εποχή.

Οι επικριτές του Ακιντσί στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο, που μίλησαν στο Al-Monitor υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι χρησιμοποιεί την επιδεινούμενη εικόνα της Τουρκίας για δικό του όφελος. Οι κριτικές που αφορούσαν τον Ακιντσί, έκαναν λόγο για  «επικίνδυνο παιχνίδι» που παίζει, σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ των Τουρκοκυπρίων που είναι «υπέρ» ή «ενάντια» στην Τουρκία. Για αυτούς, ο Ακιντσί καλύπτει την αδυναμία του να παραδώσει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο ειρήνης, κατηγορώντας την Άγκυρα.

Ένα παρατεταμένο πρόβλημα που κρύβεται στις σχέσεις Τουρκίας – Κατεχομένων, είναι ο άνισος χαρακτήρας της σχέσης. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, αλλά και οι Τούρκοι που εγκαθίστανται εκεί, συμπεριφέρονται στους Τουρκοκύπριους με υποτιμητικό και αλαζονικό τρόπο, του στυλ: «σας σώσαμε από τους Ελληνοκύπριους το 1974».

Λόγω του ιστορικού αναλφαβητισμού τους, οι περισσότεροι έποικοι Τούρκοι, αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν ότι η αντίσταση των Τουρκοκυπρίων ενάντια στην αδικία κατά τις δεκαετίες του 1950, 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σήμαινε ότι υπήρχε μία γη και ένας λαός.

Όποιος κερδίσει στις εκλογές στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου, ας ελπίσουμε πως θα τελειώσει την άθλια ρητορική της τουρκικής πλευράς, θα βοηθήσει στην επικράτηση της έξυπνης διπλωματίας, ώστε να επιστρέψει ο άνεμος της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου