Από την μία ο Μακρόν χρησιμοποιεί σκληρή ρητορική κατά της Ρωσίας και μιλάει για αποστολή Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία και από την άλλη αγοράζει Ρωσικό φυσικό αέριο.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 η Γαλλία αγόρασε από την Ρωσία φυσικό αέριο αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεξαμενή σκέψης (think tank) του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) αναφέρει ότι οι Ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη Γαλλία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
Αυτά, την στιγμή που ο Μακρόν είπε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να μην είναι «δειλοί» αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν κατά της Ρωσίας. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν σκληρά στις δηλώσεις του Μακρόν, λέγοντας ξεκάθαρα ότι δεν θα έστελναν στρατό για να συμμετάσχουν στη σύγκρουση.
Η Γαλλία προσπαθεί συνεχώς να δικαιολογήσει την αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία υποστηρίζοντας ότι έχει δεσμευτεί με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που είναι δύσκολο να ακυρωθούν.
Οι επικριτές του Μακρόν λένε ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να μειώσει την εξάρτηση της Γαλλίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά όταν ισχυρίζεται ότι η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Ουκρανίας.
Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να αγοράζουν Ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πυρηνικά καύσιμα, οι προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσική ενέργεια ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχείς, μειώνοντας την κατανάλωση κατά δύο τρίτα.
Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο ακριβή είναι τα στοιχεία, καθώς η Ευρώπη, έχει αυξήσει την αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ινδία, η οποία φαίνεται τελικά να λειτουργεί ως μεσάζωντας για το Ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, κερδίζοντας εκατομμύρια από τις πωλήσεις.
Η Ευρώπη συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια για Ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κάτι που φαίνεται απίθανο να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει να αγοράζει Ρωσική ενέργεια, αλλά ο Μακρόν και πολλοί άλλοι δυτικοί ηγέτες που χρησιμοποιούν την έντονη ρητορική κατά της Ρωσίας, είναι ίσως οι μεγαλύτεροι υποκριτές.
Τουλάχιστον 9 χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να αγοράζουν Ρωσικό LNG, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Γαλλία έχει αυξήσει τις συνολικές ποσότητες των αγορών της το 2024 κατά 75%, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα, Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Δανία συνεχίζουν να αγοράζουν σημαντικές ποσόστητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Politico, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις αγορές Ρωσικού LNG κατά 36,6% μέσα στο 2024.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire υπερασπίστηκε τις μαζικές αγορές Ρωσικής ενέργειας, λέγοντας ότι ο τερματισμός της ενεργειακής εξάρτησης της Γαλλίας από τη Ρωσία θα πρέπει «να γίνει σταδιακά για να αποφευχθεί ο πολύ βάναυσος αντίκτυπος στην αγορά» και οι αυξήσεις των τιμών.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου