Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Κραυγή αγωνίας από τους Πομάκους: Δεν είμαστε Τούρκοι!

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και διευθυντής της Πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» Αχμέτ Ιμάμ, μίλησε για τους Πομάκους στην Ελλάδα, για την καταπίεση που δέχονται από την Τουρκία και το Ισλάμ.

Ο κ. Αχμέτ κατηγόρησε το Τουρκικό προξενείο πως τρομοκρατεί και καταπιέζει την Πομακική κοινότητα της Θράκης, θέλοντας με τη βία και με απειλές να παρουσιάσει τους Πομάκους ως Τούρκους, μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνοι.

Επίσης, επισήμανε τον αρνητικό ρόλο των ψευτομουφτήδων (αυτούς που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία), οι οποίοι κάνουν ζημιά στους μουσουλμάνους της Θράκης αλλά και γενικά στην Ελλάδα, καθώς οι ψευτομουφτήδες κάνουν προπαγάνδα κατά της Ελλάδας και εξυμνούν την Τουρκία.



Ο κ. Αχμέτ, τόνισε πως οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Ξάνθης και της Ροδόπης δεν ενδιαφέρονται για τους Πομάκους, αλλά στην ουσία εκτελούν τις εντολές του Τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ενώ εκλέγονται από εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους μουσουλμάνους, που όμως κατοικούν μόνιμα στην Τουρκία.

Ως μεγάλο πρόβλημα καταγγέλθηκε η υποχρεωτική διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία στα παιδιά των Πομάκων, τη στιγμή που η μητρική τους γλώσσα είναι η Πομακική, η οποία όμως δεν διδάσκεται στα μειονοτικά σχολεία και δεν γνωρίζουν λέξη Τουρκικών.

Το Κοράνι διδάσκει την αγάπη και την αλληλεγγύη και όλα τα άλλα είναι λανθασμένη ερμηνεία, υποστήριξε ο διευθυντής της Ζαγάλισα. Επίσης, είπε πως σύμφωνα με το Κοράνι ο φόνος είναι καταδικαστέος και όποιος σκοτώνει έναν άνθρωπο είναι σαν να σκοτώνει όλη την ανθρωπότητα. Οι μουσουλμάνοι δεν κινδυνεύουν από τη Χριστιανική Δύση, κατέληξε.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ιμάμ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch?v=2hZLbEqvhfI


Οι Πομάκοι είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους Τούρκους. Μάλιστα ζητάνε την βοήθεια της Ελλάδας στο να μην τους διδάσκουν με το ζόρι Τουρκικά.
Δείτε τη συγκλονιστική ομιλία μιας Ελληνίδας Πομάκας:
https://www.youtube.com/watch?v=PUkIA1lpx8M


Δείτε επίσης πως μια Πομάκα δηλώνει Ελληνίδα και πως οι Πομάκοι δεν έχουν καμία σχέση με την Τουρκία:
https://www.youtube.com/watch?v=2Q3sNnrroP8 


Όσοι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθεια των Πομάκων να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα μπορούν να γραφτούν συνδρομητές στην Εφημερίδα «Ζαγάλισα» στο www.zagalisa.gr ή στο τηλέφωνο 6988448432.

Η συνέντευξη του Αχμέτ Ιμάμ προέρχεται από το ραδιόφωνο radio1d.gr και την εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη.
http://www.radio1d.gr/epikairothta/135808-imam-achmet-to-korani-didaski-tin-agapi

2 σχόλια:

  1. η Τουρκία την δουλειά της κάνει , και την κάνει καλά ..
    η Ελλάδα δεν τους έχει αγκαλιάσει όπως θα έπρεπε ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. • Farassiotis Αλέξανδρος . Πολλές φορές μπορεί από την προφορά γλωσσολογικά να προκύπτει και άλλη ονομασία. Και εγώ πιστεύω πώς οι Πομάκοι δεν λεγόταν ΠΟΜΑΚΟΙ. Αλλά (ΡΟΜΑΚΟΙ) Ρωμιοί – Ρωμαίοι είναι ένας αρχαίος λαός που υπήρχε πριν ακόμα Οθωμανοποιηθεί η Ελλάδα- Βουλγαρία- η πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, και γενικά όλα τα Βαλκάνια. Στο δε θρήσκευμα τους ήταν πολύ θεϊστές στην ουσία Άθεοι χωρίς θρησκεία. Όταν εμφανίστηκαν οι Οθωμανοί Τούρκοι επί 400 τόσα χρόνια στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια πιέστηκε ο Λαός το Ρωμαίων, όπως και τον άλλων λαών και ασπάστηκαν το κοράνι σε τουρκοκρατούμενες περιοχές, Υπάρχουν στην Ελλάδα στην Βουλγαρία Πομάκοι που είναι στο θρήσκευμα χριστιανοί. Το κακό με τους Πομάκους της Ξάνθης και στα γύρω πομακό χώρια δεν είναι τόσο το θρήσκευμά τους, αλλά τα ονόματα τους που τους Τουρκοποιούν. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι που συγκατοικούσαν στα χωριά αυτά που ήταν Τούρκοι. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα ότι κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Ας καταφέρουν να ξεχωρίσουν από την καταγωγή τους ποιοι είναι Πομάκοι Ρομάκοι Έλληνες και ποιοι είναι Τούρκοι δεν φτάνει να το λένε να ψάξουν τις ρίζες τους. Ρομάκοι υπάρχουν και στην περιοχή της Σμύρνης που είναι θράκες και ζούνε στην Τουρκία όμως ξέρουν την Καταγωγή τους. Όσο για το όνομα των Πομάκων σε μερικές γλώσσες το γράμμα Ρό δεν προφέρετε σωστά και Ρομάκος έγινε Πομάκος. Αυτό έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές όπως πχ, στα Φάρασσα υπήρχε μια Αρχαία πόλη που το όνομα της ήταν ΠΑΡΣΑ. Στο αρχαίο Φαρασιότικο γλωσσικό ιδίωμα το γράμμα -Π -ακούγετε σαν- Φ- και το όνομα της πόλης έγινε ΦΑΡΣΑ, ονομάζοντας την περιοχή ΦΑΡΑΣΣΑ. Αυτό κατά την γνώμη μου έγινε και με τους Πομάκους, λόγο της προφοράς τις λέξεως άλλαξε ονομασία και τούς «ΡΟΜΑΚΟΥΣ τους ονόμασαν ΠΟΜΑΚΟΥΣ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή