Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

26.000 λουκέτα σε 1 έτος και μείωση τζίρου κατά 30% ακόμη και σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος με capital controls που μαζί με τις καταστροφικές και εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας και υπερφορολόγησης οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και τα έσοδα του κράτους στο ναδίρ.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), από την επιβολή των capital controls μέχρι σήμερα, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις ανήλθαν σε 25.990, ενώ καταγράφηκε μεγάλη μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ. 12.486 νέες επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι είχαν εγγραφεί 15.379, το 2014 είχαν εγγραφεί 18.030 και το 2013 είχαν εγγραφεί 20.024…

Την κατάσταση επιδεινώνει η επερχόμενη φορολαίλαπα, που οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση τον ιδιωτικό τομέα, με νέα λουκέτα. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει προ πολλού εξαντληθεί. Αυτό καταγράφεται και στις ολοένα αυξανόμενες απλήρωτες υποχρεώσεις των πολιτών αλλά και στο κύμα φυγής επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία και άλλες χώρες. Συγχρόνως, τα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία ρευστότητας γίνονται όλο και πιο έντονα.

Θυμίζουμε πως στη θλιβερή λίστα των λουκέτων έχουν μπει οι εταιρείες Ηλεκτρονική, Μαρινόπουλος, η ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου, η Σόφτεξ της Bolton Group, η ΙΜΑΣ της ContiTech, η Makro Hellas Cash and Carry της Γερμανικής Metro Group που αποχώρησε από την Ελλάδα, η Hellenic Steel της Ιταλικής ILVA, η Groupon της γνωστής πολυεθνικής, το ξενοδοχείο Πεντελικόν , το ξενοδοχείο Athens Ledra που βγαίνει σε πλειστηριασμό, η Σέλμαν, η ΒΙΑΜΥΛ, η Φιλκεράμ Johnson, τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, η εταιρεία security Πυρσός, ενώ η ΦΑΓΕ αποφάσισε το κλείσιμο κάποιων εργοστασίων.

Την ίδια στιγμή κλάδοι όπως της ναυτιλίας, κλωστοϋφαντουργίας, της αγροτικής παραγωγής, του εμπορίου, των κατασκευών, των media παραμένουν στο κόκκινο. Ακόμη και γνωστές επιχειρήσεις, μέχρι και εισηγμένες στο χρηματιστήριο, εξαρτώνται από τις τράπεζες και το κατά πόσο θα αναδιαρθρωθούν οι υποχρεώσεις τους.

Από την άσχημη οικονομική κατάσταση δεν γλυτώνουν πλέον ούτε τα κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη. Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο όχι μόνο για σημαντική μείωση στις κρατήσεις, αλλά κυρίως για μεγάλες απώλειες στα έσοδα και σοβαρό πλήγμα στην πραγματική οικονομία.

Γενικότερα στον τομέα του τουρισμού εμφανίζεται πρωτόγνωρη υστέρηση σε ζήτηση και εισπράξεις


Η πτώση στις κρατήσεις στη Σαντορίνη φτάνει το 25% σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι. Η αύξηση του ΦΠΑ και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών έχουν κάνει το νησί πολύ πιο ακριβό για τους ξένους τουρίστες, που επιλέγουν να μειώσουν τις ημέρες παραμονής τους. Οι επισκέπτες μένουν λίγες ημέρες, πραγματοποιούν από 2 μέχρι 5 διανυκτερεύσεις αντί για 10. Οι επόμενοι 2 μήνες, που παραδοσιακά η κίνηση ανεβαίνει, προβλέπεται πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τους επιχειρηματίες του νησιού.

Όσον αφορά την Μύκονο, η πτώση στις κρατήσεις αγγίζει το 30%. Στα σοκάκια του νησιού δεν κυκλοφορούν πλούσιοι τουρίστες, αλλά άνθρωποι χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου, κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική. Ακόμη και οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί είναι πλέον λιγότεροι.

Η άνοδος του ΦΠΑ, η μείωση των επισκεπτών από την Τουρκία και το προσφυγικό έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κρατήσεις και έστρεψαν τον κόσμο σε άλλους προορισμούς. Ενώ πέρσι οι κρατήσεις που γίνονταν ήταν με μη επιστρέψιμες τιμές, φέτος τα πακέτα είναι ευέλικτα…

Το προσφυγικό (περιέργως) δείχνει να είναι ο βασικότερος λόγος της μείωσης της ζήτησης στην Πάρο. Η πτώση στις κρατήσεις ξεπερνά το 25% και το 20% στα έσοδα. Μάλιστα οι επιπτώσεις είναι πιο εκτεταμένες κατά την παρούσα low cost περίοδο. Όσον αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ζήτηση θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά όπως δείχνουν οι προκρατήσεις.

Όλα δείχνουν πως οι αντοχές του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος έχουν αρχίσει να σβήνουν, αφού ο κλάδος φαίνεται πως δύσκολα θα αντέξει την αύξηση της φορολόγησης, την ζημιά του μεταναστευτικού στην εικόνα της χώρας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (με κυρίαρχη την Ισπανία), που τα προηγούμενα χρόνια επένδυσαν στη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού τους δυναμικού.

Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος παρατηρείται τεράστια υστέρηση δημοσίων εσόδων από τα τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Τα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας είναι της τάξης του 80%, όταν πέρσι κυμαίνονταν μεταξύ 40%-50%. Τα στοιχεία από την απόδοση του ΦΠΑ είναι απογοητευτικά, αποδείξεις δεν εκδίδονται και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ να μην φθάσει τελικά στα κρατικά ταμεία.

Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι αρνητικά

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 3,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 959 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 28,2% και από τη Γαλλία 11,7%.
Στο τετράμηνο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε στα 2,523 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 2,663 εκατομμυρίων ταξιδιωτών πέρσι.

Τελικά η συνταγή των δανειστών – τοκογλύφων καταστροφέων της Ελλάδας και της ΕΕ είναι απόλυτα επιτυχημένη…



Με πληροφορίες από τα:
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3137179/26-xiliades-louketa-apo-tin-epiboli-ton-capital-controls
και
http://www.capital.gr/epikairotita/3137182/boutia-se-kratiseis-tziro-akomi-kai-se-mukono-santorini-paro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου