Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ζητά τη δημιουργία Ευρωστρατού

Μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, άρχισε η συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η ΕΕ. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Elmar Brok, προωθεί τη δημιουργία του στρατιωτικού αρχηγείου του ευρωστρατού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Die Welt, αμέσως μετά την απόφαση από τους Βρετανούς για έξοδο από την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elmar Brok, ζήτησε την δημιουργία κοινού στρατιωτικού αρχηγείου και μακροπρόθεσμα τη δημιουργία στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή του Ευρωστρατού.

Ο Brok δήλωσε στην Welt am Sonntag ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική».



Σύμφωνα με τον Brok, χρειάζεται περισσότερη συνεργασία στα ευρωπαϊκά αμυντικά έργα, στο πλαίσιο της πολιτικής των ενόπλων δυνάμεων που διαμορφώθηκε μετά από τις αποστολές της κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας, που θα καταστήσει την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική πολύ πιο αποτελεσματική.

«Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να υπάρξει ένας στρατός της ΕΕ» δήλωσε ο Brok. Και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε μια κοινή έδρα (αρχηγείο) και ένα συνασπισμό των προθύμων χωρών, σύμφωνα με τη μόνιμη διαρθρωτική συνεργασία της Συνθήκης της ΕΕ. Έτσι, θα μπορούσε τελικά να προκύψει ο στρατός της ΕΕ».

Ο Elmar Brok πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του ρόλου των Ευρωπαίων στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, θα ενίσχυε την ευθύνη της Ευρώπης στον κόσμο, και θα πετύχαινε συνέργειες (σ.σ μεταξύ των χωρών) στις αμυντικές δαπάνες».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επισήμανε όμως ότι ένας στρατός της ΕΕ εξακολουθεί να μην είναι δυνατός και ρεαλιστικός σήμερα εξαιτίας των συνταγματικών προϋποθέσεων.

«Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει δεδομένη δικαιοδοσία για λήψη αποφάσεων για επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει οι ευρωπαϊκές συνθήκες και για παράδειγμα, το Σύνταγμα, να αλλάξει» είπε ο Brok.



Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ Federica Mogherini, θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έγγραφο – σχέδιο για μια νέα παγκόσμια στρατηγική της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα ιδέα είναι να αντικατασταθεί στο μέλλον η υφιστάμενη από το 2003 Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας (ΕΣΑ).


Καλά τα σχέδια των Ευρωπαίων για δημιουργία ενός κράτους και ενός στρατού, του Ευρωπαϊκού, αλλά πως θα μπορεί να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα στην ΕΕ, όταν τα συμφέροντα των 27 πλέον χωρών, δεν είναι τα ίδια;

Θα διατάξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ευρωστρατό να κινηθεί ενάντια στον Τουρκικό στρατό, σε περίπτωση κατάληψης μιας Ελληνικής βραχονησίδας από Τούρκους κομάντος;
Θα αναγκαστούν Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πολωνοί και λοιποί στρατιώτες να πολεμήσουν ενάντια στην Τουρκία;

Θα διατάξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ευρωστρατό να κινηθεί ενάντια στον Ρωσικό στρατό, σε περίπτωση που έχουν σημειωθεί εχθροπραξίες στις Βαλτικές χώρες;
Θα αναγκαστούν Έλληνες, Κύπριοι, Βούλγαροι, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί και λοιποί στρατιώτες να πολεμήσουν ενάντια στη Ρωσία;

Ο ευρωστρατός όπως και η ΕΕ δεν μπορούν να υπάρξουν με την έννοια της πλήρους ενοποίησης, καθώς τα συμφέροντα και οι συμμαχίες των 27 χωρών δεν είναι τα ίδια. Υπάρχει εντελώς διαφορετική άποψη για την Τουρκία, την Ρωσία και λοιπές τρίτες χώρες εντός της ΕΕ, που δεν θα μπορούσαν οι στρατιώτες των διαφόρων χωρών να πολεμήσουν εναντίον τους. Εκτός και αν δημιουργηθεί η Δικτατορία της Ευρώπης…


Επαναλαμβάνουμε: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί, δεν προχωρά. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, ολόκληρη η ήπειρος, είναι η ΕΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου