Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Τα τελευταία προγνωστικά για το Βρετανικό δημοψήφισμα

Λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για να ξεκινήσει το Βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανική εφημερίδα Mirror δημοσίευσε ένα άρθρο όπου συγκέντρωσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Βέβαια, αρκετές εφημερίδες και μάλιστα ευρείας «κατανάλωσης» όπως η Sun, η Daily Mail και η Daily Express, έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ της εξόδου, ενώ άλλες όπως ο Guardian υπέρ της παραμονής.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας Mirror, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από εταιρείες όπως η ICM, η YouGov, η Ipsos Mori, η ORB, η ComRes και άλλες, προσπαθούν να μαντέψουν την επιθυμία του λαού. Όμως, παρόλη την άνοδο που έδειξε να έχει η παραμονή στην ΕΕ μετά την δολοφονία της βουλευτού, ο λαός φαίνεται πως είναι διχασμένος και το αν θα επικρατήσει το Brexit ή το Remain θα κριθεί ίσως στην τελευταία ψήφο!

Το Brexit φαίνεται να ξανακερδίζει έδαφος, ενώ και το κόμμα των Συντηρητικών είναι διαιρεμένο. Σημαντικά στελέχη όπως ο Michael Gove και ο Boris Johnson τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης, ενώ ο πρωθυπουργός David Cameron υπέρ της παραμονής.

Παρόλο που πολλοί βουλευτές δηλώνουν πλέον ανοιχτά τι θα ψηφίσουν, ο κόσμος φαίνεται να προτιμά τις απόψεις των ειδικών στην αποταμίευση, όπως ο Martin Lewis.

Τα πρακτορεία στοιχημάτων δίδουν συνεχώς μικρό προβάδισμα στην παραμονή, αλλά τις τελευταίες ώρες η απόδοση του Brexit είναι μικρότερη, κάτι που σημαίνει πως κερδίζει έδαφος. Έτσι, η μάχη αναμένεται να είναι ψήφο με ψήφο!

Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις του YouGov κι ORB έδιναν αντιφατικά αποτελέσματα. Η μία έφερνε το Remain μπροστά με 7 μονάδες διαφορά, ενώ η άλλη έδειχνε το Brexit μπροστά με 2 μονάδες διαφορά.

Οι ψηφοφόροι των Εργατικών δηλώνουν υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 64%, ενώ υπέρ της εξόδου τάσσεται το 26%.

Στην δημοσκόπηση της ComRes το 45% επιθυμούσε έξοδο από την ΕΕ πριν την δολοφονία της βουλευτού, ενώ αμέσως μετά το ποσοστό έπεσε στο 38%

Στη δημοσκόπηση της Survation που έγινε μετά την δολοφονία της βουλευτού, το 45% δήλωσε πως επιθυμεί την παραμονή και το 42% την έξοδο.

Περίπου στα ίδια ποσοστά και η δημοσκόπηση του YouGov για τους Sunday Times, με 44% στην παραμονή και 43% στην έξοδο.

Η δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer που έγινε κατά 80% πριν τη δολοφονία της βουλευτού έδειξε την απόλυτη ισοπαλία, με 44%.

Ο μέσος όρος των τελευταίων 6 δημοσκοπήσεων, δείχνει απόλυτη ισοπαλία.

Σε εβδομαδιαία τηλεφωνική δημοσκόπηση, οι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της εξόδου με 6 μονάδες διαφορά από τους υποστηρικτές της παραμονής, με τους αναποφάσιστους να μην λογαριάζονται στο τελικό αποτέλεσμα.

Στη δημοσκόπηση της ComRes για την Daily Mail, η παραμονή έχει πέσει κατά 6 μονάδες και προηγείται μόλις με μία από την έξοδο.

Σε άλλες δημοσκοπήσεις του YouGov και της ICM για τον Guardian, η έξοδος προηγείται καθαρά με ποσοστό της τάξης 46-39 και 54-46!

Όλα δείχνουν πως θα είναι ντέρμπυ. Αν δεν μετρηθούν όλες οι ψήφοι και δεν βγουν τα τελικά αποτελέσματα, κανένας δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος για τη βούληση του Βρετανικού λαού. Ενός λαού που δεν πρόκειται να του δοθεί ποτέ ξανά η ευκαιρία για να φύγει από την Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση Brexit, ήδη σε πολλές χώρες, όπως την Δανία, την Γαλλία την Φινλανδία και άλλες, ακούγονται φωνές που ζητάνε επίσης δημοψήφισμα, ενώ η Ιταλία φέρεται να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ!

Και για να μην ξεχνάμε: «Πάση θυσία ευρώ» και «υπογράψτε γρήγορα ό,τι σας ζητάνε» λέγανε με ευρωλιγουριά τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή των Ελλήνων πέρυσι…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου