Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Σύριοι αντάρτες σε μυστικές συνομιλίες με τη Μόσχα για τερματισμό της μάχης στο Χαλέπι

Η Τουρκία διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και ανταρτών, χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ, δείχνοντας πως η Ουάσιγκτον μπορεί να τεθεί στο περιθώριο.

Οι αρχηγοί των Σύριων ανταρτών διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσία ώστε να τεθεί τέλος στην μάχη στο Χαλέπι, σύμφωνα με πληροφορίες από την αντιπολίτευση. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν στο περιθώριο σε κάποιες από τις πιο σημαντικές συρράξεις της Μέσης Ανατολής.

Τέσσερα μέλη της αντιπολίτευσης των ανταρτών από την διοικούμενη από αυτούς βόρεια Συρία, είπαν στους Financial Times ότι η Τουρκία μεσιτεύει συνομιλίες, μεταξύ των ανταρτών και της Ρωσίας, η στρατιωτική παρέμβαση της οποίας έγειρε τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο υπέρ του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι συνομιλίες εστιάζουν στη διαπραγμάτευση συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Χαλέπι, την δεύτερη υπό κατάληψη από τους αντάρτες πόλη της χώρας.

«Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι συνομιλούν τώρα με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον ήταν εντελώς αποκλεισμένη από αυτές τις συνομιλίες και δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει στην Άγκυρα» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ένας από τους αντικαθεστωτικούς που μίλησαν στους Financial Times,
εξαιτίας των ιδιαίτερα κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε την Τετάρτη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια. Λέγεται πως η Ρωσία ήταν πρόθυμη να εργαστεί με όλους για τη Συρία.

Παρόλο που οι μυστικές συνομιλίες δεν αποτελούν την πρώτη φορά που εκπρόσωπος των ανταρτών συναντάται με τους Ρώσους, όσοι γνωρίζουν για τις συνομιλίες είπαν πως είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανταρτών λαμβάνει μέρος. Αυτό αποτελεί σημάδι για το που θέλουν να στραφούν, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Κατά τις συνομιλίες έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, αλλά το γεγονός ότι αυτές συνεχίζονται χωρίς τις ΗΠΑ, τονίζει τις αλλαγές που πολιτικής στην Μέση Ανατολή.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε επανειλημμένα την πρόθεσή του να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο ενεργεί για την εξολόθρευση των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα, ήταν αυτή που πρόσφερε όπλα και εκπαίδευση στους αντάρτες και ζήτησε την αναχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι περιφερειακοί παίκτες είναι πλέον πρόθυμοι να παρακάμψουν την Ουάσιγκτον και να αναζητήσουν συμφωνίες με τη Ρωσία, που επιθυμεί να αναπτύξει την εικόνα ανερχόμενης δύναμης, που μπορεί να φέρει εις πέρας τέτοιες συμφωνίες.

Ο Αλί Σέικ Ομάρ, ένας αξιωματούχος του συμβουλίου στο Χαλέπι, είπε πως οι πολιτικοί στις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, έχουν συμφωνήσει πως θέλουν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό της ανελέητης εναέριας επίθεσης που έχει ισοπεδώσει την πόλη. Οι καθεστωτικές δυνάμεις είχαν σημαντικές επιτυχίες την περασμένη εβδομάδα, παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους περισσότερο από το ένα τρίτο της πόλης που κρατούσαν οι αντάρτες.

«Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται απ’ ευθείας με τους Ρώσους επειδή όλοι γνωρίζουμε πως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας επαρχιακός κυβερνήτης που εκτελεί τις εντολές του Πούτιν» είπε ο Αλί Σέικ Ομάρ.

Ένας αρχηγός των ανταρτών αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν, λέγοντας πως το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Δυτικός περιφερειακός διπλωμάτης είπε πως δεν επιβεβαιώνει, αλλά έχει ζητήσει πληροφορίες για τις συνομιλίες.

Κανείς από όσους μίλησαν για τις διαπραγματεύσεις δεν διευκρίνισε εάν οι αντάρτες συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Ρώσους ή συνομιλούν έμμεσα, μέσω Τούρκων αξιωματούχων.

Ερωτηθείσα για τις συνομιλίες, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, είπε: «Η Ουάσιγκτον απομόνωσε τον εαυτό της. Δεν αποτελεί είδηση ότι διαπραγματευόμαστε με την Συριακή αντιπολίτευση στην Τουρκία επί χρόνια». Ένας Τούρκος αξιωματούχος που του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα, δεν απάντησε.

Για την Ουάσιγκτον, αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν διακλαδώσεις μακρύτερα από την Συρία. Ο Emile Hokayem από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, κατηγόρησε τον Μπάρακ Ομπάμα για την περιθωριοποίηση των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος δεν έδειξε πρόθυμος να εμπλέξει την Ουάσιγκτον σε περιφερειακές αντιπαλότητες, αναγκάζοντας τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής να στραφούν στην Μόσχα.

«Η Αμερικανική προσέγγιση στην συγκεκριμένη διένεξη εγγυήθηκε την όλο και λιγότερη ανάμειξή τους, όχι μόνο στον πόλεμο στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιφερειακή δυναμική. Έχει χαθεί το «πρόσωπο» και η μόχλευση» είπε.

«Οι πολιτικοί της περιοχής μεταμορφώνονται και αυτό συμβαίνει με τον Ομπάμα, είτε εξαιτίας σχεδίου είτε από αποτυχία» συμπλήρωσε.

Ο Λίβυος στρατηγός Khalifa Haftar, που κρατά ένα ανατολικό κομμάτι της διαλυμένης από τον πόλεμο χώρας, πήγε πρόσφατα στη Μόσχα, αναζητώντας υποστήριξη. Η Τουρκία, έχοντας λύσει την διένεξή της με την Μόσχα για την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, πιστεύεται πως έχει επιτύχει αμοιβαία κατανόηση με την Ρωσία, που της επιτρέπει να αναπτύξει τις δυνάμεις της σε κάποια μέρη της Βόρειας Συρίας. Η Αίγυπτος και κάποιες χώρες του Κόλπου, έχουν επίσης αυξήσει την επικοινωνία τους με την Ρωσία, υποστηρίζει ο Emile Hokayem.

Ο Charles Lister, ειδικός από το Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως η πρώτη συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και ανταρτών, έγινε την Δευτέρα στην Άγκυρα και μία ακόμη συνάντηση είναι πιθανό να γίνει το Σάββατο.

«Η Ρωσία θα προτιμούσε να συμφωνήσει με την αντιπολίτευση. Εάν το Χαλέπι πέσει, το καθεστώς θα χρειαστεί πάρα πολλούς στρατιώτες για να το διατηρήσει και θα αποδυναμωθεί σε άλλα μέρη της χώρας ή θα εξαρτηθεί από την βοήθεια του Ιράν, κάτι που η Μόσχα θα ήθελε να αποφύγει» είπε ο Charles Lister.

Όμως, θα είναι δύσκολο για την αντιπολίτευση να ικανοποιήσει τις Ρωσικές απαιτήσεις για απομάκρυνση του βαρέως οπλισμού από την πόλη ή να ξεμπερδέψει από την οργάνωση Jabhat Fateh al-Sham, που συνδέεται με την al-Qaeda, στο πλευρό της οποίας συχνά πολεμά το καθεστώς Άσαντ.

Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας παραμένει, ειδικά μετά τις κατηγορίες από την Τουρκία για επίθεση στις δυνάμεις της από δυνάμεις της Συρίας. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έλαβαν το πράσινο φως από τη Μόσχα, κάτι που δείχνει πόσο εύθραυστες είναι ακόμη οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Παράλληλα με τις συνομιλίες στην Τουρκία, οι ΗΠΑ προωθούν διαπραγματεύσεις αποκατάστασης της εκεχειρίας ώστε να δοθεί βοήθεια στο Χαλέπι. Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν συνομιλίες με τη Ρωσία μέσω της διαδικασίας της Γενεύης και συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Τζων Κέρρυ και Σεργκέι Λαβρώφ.

Όταν ένα μέλος της αντιπολίτευσης ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία να αναζητήσει συμφωνία με τους αντάρτες ενώ ο Άσαντ φαίνεται να κερδίζει, είπε πως ουσιαστικά η Μόσχα λέει: «πηδηχτείτε Αμερικάνοι (screw you Americans)».



Πηγή: Financial Times
Μετάφραση: CosmoStatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου