Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Νέα χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες στη Συρία

Οι Συριακές αρχές παρέδωσαν αποδεικτικά στοιχεία για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από τους αντάρτες, ενάντια πολιτών στο Χαλέπι στον Διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων.


Δείγματα από βόμβες που περιείχαν αέριο μουστάρδας θα παραδοθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Ιανουάριο του 2017. Τα δείγματα θα αποθηκευτούν στην Συρία μέχρι να ξεπεραστούν οι οικονομικές και νομικές δυσκολίες για την μεταφορά τους στην Ευρώπη.

Τα αποδεικτικά στοιχεία βρήκαν για λογαριασμό της Δαμασκού, 8 ειδικοί από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Η βόμβα με τα χημικά βρέθηκε στο χωρίο Maarat Umm Hawsh κοντά στο Χαλέπι στις 16 Νοεμβρίου από Ρώσους ειδικούς που βρίσκονταν σε επιχείρηση αποναρκοθέτησης της περιοχής. Η χειροποίητη βόμβα που βρέθηκε και δεν είχε εκραγεί, περιείχε ένα σκουρόχρωμο υγρό.

Ρώσοι ειδικοί έλαβαν δείγματα του υλικού και επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για το γνωστό απαγορευμένο από το 1923 χημικό όπλο, αέριο μουστάρδας.

Η βόμβα πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου σε επίθεση στο χωρίο, κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 πολίτες και έλαβαν θεραπεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Δαμασκού για δηλητηρίαση από αέριο μουστάρδας.

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος, ερευνήτρια και φωτογράφος Vanessa Beeley που βρίσκεται στη Συρία, δήλωσε πως οι συγκεκριμένες αποδείξεις κάνουν τα θεμέλια της Δυτικής προπαγάνδας να τρίζουν.



Με πληροφορίες από τα RT και Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου