Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Νομπελίστας οικονομολόγος: το ευρώ ήταν λάθος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει μια διαδικασία αποκέντρωσης και επιστροφής κάποιων αποφάσεων στις χώρες μέλη, εάν θέλει να επιβιώσει και να θριαμβεύσει, σύμφωνα με τον Νομπελίστα στα οικονομικά Όλβερ Χάρτ.

Ο Όλιβερ Χάρτ (Oliver Hart) και ο συνάδελφός του Μπένγκτ Χόλμστρομ (Bengt Holmström) έλαβαν στις 9 Δεκεμβρίου το βραβείο Νόμπελ για την δουλειά τους στη θεωρία των συμβολαίων, που περιλαμβάνει τα πάντα, από το πώς πληρώνονται οι διευθυντές μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Όλιβερ Χάρτ είπε πως πιστεύει πως η κύρια ιδέα πλέον στην ΕΕ είναι η αποκεντροποίηση και πως οι Βρυξέλες το έχουν παρατραβήξει με την συγκέντρωση της ισχύος. Ο Βρετανός οικονομολόγος είπε πως «εάν η ΕΕ εγκαταλείψει αυτή την άποψη, μπορέσει να επιβιώσει και να ακμάσει, αλλιώς θα αποτύχει».

Ο Καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ επέμεινε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν είναι «επαρκώς ομογενείς» ώστε να θεωρούνται μία οντότητα και πρόσθεσε πως η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια οντότητα των 28 ήταν λάθος.

Ο Χαρτ είπε πως οι ανησυχίες των χωρών μελών για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και την συγκέντρωση των εξουσιών από τις Βρυξέλες θα πρέπει να αναστραφούν με επιστροφή των αρμοδιοτήτων στις πρωτεύουσες των χωρών μελών της ΕΕ.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος παραδέχτηκε πως η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο σε «κάποιους σημαντικούς τομείς» όπως το ελεύθερο εμπόριο και η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, κάτι για το οποίο ο ίδιος συμφωνεί, παρόλο που αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν πολιτικές ανησυχίες.

Ο συνάδελφός του Μπένγκτ Χόλμστρομ με τον οποίο μοιράστηκαν το Νόμπελ δήλωσε πως η ΕΕ χρειάζεται να «επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της, να περιορίσει τις δράσεις της και τον βραχίονα επιβολής που διαθέτει, ώστε να εστιάσει στο τι μπορεί να γίνει σε σημαντικά θέματα».

Ο Φινλανδός οικονομολόγος, που επίσης διδάσκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), είπε πως οι Βρυξέλες πρέπει να ταρακουνήσουν το σύστημα διακυβέρνησής τους και τους βασικούς κανόνες, ώστε να τους κάνουν καθαρότερους και πιο απλούς.

Ο Χάρτ είπε πως «το ευρώ ήταν λάθος» και πρόσθεσε πως η γνώμη του είναι η ίδια από την εποχή της εισαγωγής της νομισματικής ένωσης.

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε πως «δεν θα είναι καθόλου δυσάρεστο» αν στο μέλλον η Ευρώπη εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, ενώ οι Βρετανοί ήταν «πολύ έξυπνοι» που έμειναν έξω από αυτό.

Ο Όλιβερ Χαρτ, που είναι και Αμερικανός υπήκοος επικρίνει και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και έχει εκφράσει την ανησυχία του για κάποιες από τις οικονομικές πολιτικές που έχει προτείνει ο μεγιστάνας.



Πηγή: EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου