Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Επιτέλους ξύπνησε η Κομισιόν: η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των χωρών μελών της ΕΕ

Η Άγκυρα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ στην θάλασσα και τον αέρα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κομισιόν) Maja Kocijancic.

Στις 30 Νοεμβρίου ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu είπε πως τα νησιά Ίμια αποτελούν «Τουρκικό έδαφος». Προηγουμένως, ο αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Kemal Kilicdaroglu είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για κατάληψη 18 νησιών στο Αιγαίο πέλαγος.

Οι δηλώσεις απαντήθηκαν με έντονο τρόπο από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.
Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει
».

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς των Ιμίων δήλωσε:

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.
Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.
H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων
».

Η Maja Kocijancic ρωτήθηκε από το EurActive για την Τουρκική προκλητικότητα και απάντησε:

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει οποιουδήποτε είδους τριβή, απειλή λη ενέργεια που κατευθύνεται ενάντια σε κάποιο κράτος μέλος, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής, θαλάσσιας και εναέριας κυριαρχίας των κρατών μελών».


Είναι καιρός (επιτέλους) να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις η ΕΕ στο θέμα της Τουρκίας. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, μία χώρα (η Τουρκία) που επιθυμεί (όπως λέει) να γίνει μέλος της ΕΕ, να απειλεί με πόλεμο (casus belli) ένα άλλο κράτος μέλος (την Ελλάδα) στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., να εκτοξεύει κατηγορίες για παράνομη κατοχή 18 νησιών, να κατέχει μετά από εισβολή το 37% άλλης χώρας μέλους της ΕΕ (Κύπρος) την οποία δεν αναγνωρίζει και να μην διακόπτονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου