Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΟΧΙ => Italexit; Η επόμενη μέρα στην ΕΕ

Το βροντερό ΟΧΙ των Ιταλών ψηφοφόρων στο χθεσινό δημοψήφισμα ήταν ένα ακόμη καμπανάκι προς την κοιμώμενη τον ύπνου του δικαίου Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όχι των Ιταλών στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ήταν περισσότερο όχι προς την ανάλγητη Ευρωπαϊκή κλίκα των υψηλόμισθων γραφειοκρατών που δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στους λαούς.

Το όχι των Ελλήνων που μετατράπηκε σε ναι, έκανε τους ανάλγητους γραφειοκράτες να πιστέψουν πως τίποτα δεν συμβαίνει στην οικονομικά παραπαίουσα Ευρωπαϊκή Ένωση. Τιμώρησαν μάλιστα τους Έλληνες, με ένα τρίτο, σκληρότατο μνημόνιο, που ίσως μετεξελιχθεί σε τέταρτο.

Το όχι των Βρετανών, έκανε κάποιους να ξυπνήσουν από τον λήθαργό τους, αλλά ταυτόχρονα τους έκανε να ζητούν εκδίκηση από τους Βρετανούς, επειδή τόλμησαν να τους αμφισβητήσουν. Έτσι, βάλθηκαν να κάνουν το Brexit επώδυνο, όπως έχουν οι ίδιοι δηλώσει κατ’ επανάληψη.

Πλέον, οι γραφειοκράτες της απάνθρωπης ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη ένα όχι. Αυτό των Ιταλών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε και αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νικητής θα είναι το κόμμα των 5 αστέρων που έχει δηλώσει ανοιχτά πως τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και ίσως και από την ΕΕ!

Άραγε, οι γραφειοκράτες θα ξυπνήσουν από τον ύπνο τους ή θα εκδικηθούν και την Ιταλία;

Οι αγορές, παρά τη σχετική ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουν το Ιταλικό αποτέλεσμα, πιέζουν για άμεση αντίδραση, τόσο από το εσωτερικό του Ιταλικού πολιτικού συστήματος όσο και από την ΕΚΤ.

Η Μorgan Stanley, η Citigroup και η Goldman Sachs, με νέες εκθέσεις τους, προειδοποίησαν ότι το αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή και σε εκτροχιασμό των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των Ιταλικών τραπεζών, κάνοντας την κρατική διάσωση αναπόφευκτη και ανοίγοντας τη συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων.

Ο μεγάλος κίνδυνος γύρω από τον οποίο συγκεντρώνεται η ανησυχία των αγορών παραμένει εκείνος του Italexit, καθώς σήμερα, η πλειονότητα των κομμάτων της Ιταλικής αντιπολίτευσης είναι λιγότερο ή περισσότερο υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Η πρωινή συνάντηση του σημερινού Eurogroup αφορούσε τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης και το σχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού ήταν πρώτο στην ατζέντα και ειδικά το αν και πώς το Ιταλικό δημόσιο θα συμμετάσχει στη διάσωση των τραπεζών.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μεσημέρι, στη δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε πιστεύεται πως η χώρα και οι Έλληνες θα βρεθούν ενόψει ενός τέταρτου μνημονίου! 


Το να υπάρξει συμφωνία είναι δύσκολο, καθώς η εφημερίδα Wall Street Journal θεωρεί πως οι απόψεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι αντικρουόμενες. Για να καταστεί το Ελληνικό χρέος βιώσιμο, θα πρέπει να επιτυγχάνεται πλεόνασμα 3,5% για κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, κάτι που κρίνεται απίθανο. Αν η Γερμανία δεχτεί πλεόνασμα 1,5%, το κούρεμα του Ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο. 

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες, λογικά μίλησε και πάλι για πιθανότητα Grexit ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η WSJ επιμένει πάντως πως για να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ, θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο!

Ο φόβος διάλυσης της ευρωζώνης, εντός των επόμενων 12 μηνών είναι πλεόν παντού. «Οι φόβοι για τη διάλυση της ευρωζώνης επιστρέφουν», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Sentix, Μάνφρεντ Χούμπνερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επισημαίνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προβληματικές Ιταλικές τράπεζες.

Παρουσιάζοντας το μηνιαίο βαρόμετρό της για την ευρωζώνη, η εταιρεία Sentix ανέφερε ότι οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την Ιταλία. Συγκεκριμένα, το 19,3% των θεσμικών επενδυτών θεωρούν πιθανή την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο πιθανότητας από το 2012.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των 8 Ιταλικών τραπεζών είναι πιθανό να αποτύχουν μετά τη νίκη του όχι, γιατί μία επακόλουθη κρίση θα υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ιταλική οικονομία.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sentix, καταγράφηκε «σημαντική αύξηση στις πιθανότητες εξόδου για πολλές χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα για τη Γαλλία και την Ολλανδία».

Τον Νοέμβριο, η πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης ανέβηκε στο ιστορικά υψηλό ποσοστό του 24,1%, κάτι που συνέβη μέσα στο 2016...

Πως θα αντιδράσουν τελικά οι γραφειοκράτες της ΕΕ; Θα λάβουν επιτέλους το μήνυμα ή θα περιμένουν να αρχίσουν οι αποχωρήσεις για να ξυπνήσουν; Τι είναι προτιμότερο; Οι ευημερούντες αριθμοί ή ευημερούντες λαοί;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου