Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Πρόταση για απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ από τη Μέρκελ

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της σε κομματικό κοινό, ζήτησε την απαγόρευση των καλυμμάτων προσώπου από όπου είναι νομίμως δυνατό.

«Το κάλυμμα προσώπου δεν ταιριάζει στη χώρα. Θα πρέπει να απαγορευτεί όπου είναι νομικά δυνατό. Δεν ανήκει σε εμάς» δήλωσε την Τρίτη η Άγκελα Μέρκελ σε συγκέντρωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Έσσεν, ενώ το κοινό υποδέχτηκε την πρόταση με παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Οι νόμοι μας είναι πάνω από κώδικες τιμής, φυλετικους ή οικογενειακούς κανόνες και πάνω από την Σαρία (σ.σ. τον ισλαμικό κώδικα δικαίου). Αυτό πρέπει να γίνει ιδιαιτέρως γνωστό» πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.



Σε παρόμοια πρόταση είχε προβεί και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μέζιερ, που είχε ζητήσει την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στους δημόσιους χώρους.

«Δεν ταιριάζει στην κοινωνία μας, στην επικοινωνία μας, στην συνοχή μας, στην κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτούμε να δείχνετε το πρόσωπό σας» είχε πει τον Αύγουστο ο Τόμας Ντε Μέζιερ.

Η Γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει μέσα στην εβδομάδα την απαγόρευση της πλήρους κάλυψης του προσώπου με μπούρκα ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους, όπως δικαστήρια, σχολεία, πανεπιστήμια, σε πολυσύχναστους δρόμους και κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων.



Η πρόταση της Καγκελάριου Μέρκελ έγινε μετά την κίνηση της Ολλανδίας που από τον Νοέμβριο απαγόρευσε την μπούρκα σε νοσοκομεία, δημαρχεία, σχολεία και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκε η χρήση κουκούλας και κράνους στα ίδια μέρη.

Παρόμοιες απαγορεύσεις ισχύουν στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία και το καντόνι Τεσίν της Ελβετίας.

Η απαγόρευση της μπούρκας ισχύει στην Γαλλία από το 2011.

Με πληροφορίες από τα CNN, Guardian και Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου