Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Νέα τριμερής σύνοδος Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τις τρεις χώρες η περαιτέρω ενδυνάμωση της τριμερούς συνεργασίας τους, αναφέρθηκαν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.

Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Τεχνολογία, ενώ αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη η οποία θα αναδεικνύει του κοινούς στόχους και την κοινή δράση των τριών χωρών.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανεκτίμητη την βοήθεια που έλαβε το Ισραήλ από την Ελλάδα και την Κύπρο για την καταπολέμηση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Από την πλευρά τους, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισαν την πρόταση του Βενιαμίν Νετανιάχου για τη δημιουργία διακρατικής δύναμης στον τομέα της πολιτικής προστασίας και τη συνεργασία κατά των φυσικών καταστροφών.

Στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για «κοινά συμφέροντα», ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε την ενεργειακή συνεργασία πυλώνα της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου. Οι Μεσογειακοί υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας περιέγραψε τον στόχο της κυβέρνησής του, να γίνει η Ελλάδα διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του Ισραηλινού και Κυπριακού φυσικού αερίου. Επίσης είπε πως συζητήθηκε και πάλι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med που θα φέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ελλάδα και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για «πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας» και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας, «καλώς ορίσατε φίλοι μου».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συνεργασία υπερβαίνει τις όποιες πολιτικές διακηρύξεις και ενέχει μέγιστη στρατηγική σημασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η τριμερής συνεργασία είναι μια στρατηγική επιλογή. Συμπλήρωσε όμως ότι η συνεργασία διέπεται από ειλικρίνεια, συνεπώς «και σε αυτά που διαφωνούμε».

Στην συνάντηση των τριών ανδρών συζητήθηκε το Κυπριακό και τονίστηκε πως πρέπει να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να περιλαμβάνει στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις ασφάλειας ή παρεμβατικότητας.

Για το Μεσανατολικό ειπώθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη η επανέναρξη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών του κράτους του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια και δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.

Οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν επίσης για το θέμα της Συρίας και της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και ενισχυμένη συνεργασία από την διεθνή κοινότητα.

Κατά την τριμερή συνάντηση, αλλά και στις διμερείς που προηγήθηκαν, διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία των τριών χωρών σε τομείς, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός, το εμπόριο και η υγεία.

Η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2017.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου