Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Πλαστικό χρήμα και αποδείξεις: τι μετράει και τι όχι για την εφορία

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 μπαίνει υποχρεωτικά στη ζωή των Ελλήνων το πλαστικό χρήμα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος χτισίματος αφορολόγητου για την εφορία. Ποιες όμως δαπάνες θα γίνονται δεκτές από την εφορία;

Στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών για δαπάνες με πλαστικό χρήμα και θα εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα μετράνε οι αγορές σε:

Σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.

Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να μαζεύουν τα χαρτάκια-αποδείξεις από πληρωμές με κάρτα ή μέσω internet, καθώς θα βγαίνει συγκεντρωτικό από την τράπεζα στο τέλος του έτους.

Όμως, οι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, την κινητή και την σταθερή τηλεφωνία, οι δόσεις των δανείων, το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, τα ασφάλιστρα και τα διόδια, δεν θα μετράνε στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα χτίζουν το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Ας μην ξεχνάμε πως παρόλο που η ανθρωπότητα εισέρχεται στο 2017, στα Ελληνικά διόδια η πληρωμή δεν μπορεί να γίνει με κάρτα.
Όμως οι κάτοχοι των ειδικών μηχανημάτων για τα e-pass μπορούν να τα πληρώνουν μέσω e-banking.

Για εισοδήματα μέχρι 10.000 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ίσες με το 10% εισοδήματος.
Για εισοδήματα από 10.001 ως 30.000 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ίσες με το 15% εισοδήματος.
Για εισοδήματα πάνω από 30.000 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ίσες με το 20% του εισοδήματος.

Σε όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα επιβάλλεται φόρος 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου