Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Συνέδριο για τους Πομάκους στην Κομοτηνή: Προσδοκίες για ανακάλυψη της αλήθειας

Τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο θα διοργανωθεί τον Μάρτιο του 2017 στην Κομοτηνή, για τους Πομάκους. Ο σκοπός τους συνεδρίου θα είναι όχι μόνο η πολιτισμική και πολιτιστική προσέγγιση των Πομάκων, αλλά και η προέλευσή τους.

Πηγή άρθρου: εφημερίδα Ζαγάλισα

Με ενδιαφέρον και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την έναρξη των προετοιμασιών για τη διοργάνωση τριήμερου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το Μάρτιο του 2017.

Στόχος του συνεδρίου είναι η πολυ-επιστημονική (λαογραφία, ανθρωπολογία, ενδυματολογία, ιστορία, γλωσσολογία, αρχαιολογία, δημογραφία, γεωγραφία, οικολογία) και διεπιστημονική μελέτη της παρουσίας και προέλευσης των Πομάκων στον ευρύτερο χώρο της Θράκης, διαχρονικά και συγχρονικά.

Στο συνέδριο θα εξεταστούν αντικείμενα όπως: ιστορία, αρχαιολογία, εθνογενετικά χαρακτηριστικά και μοριακή βιολογία, γεωγραφία και περιβάλλον, γλώσσα, λαογραφία (όλα τα θέματα της λεγόμενης «παραδοσιακής» και της σύγχρονης λαογραφίας, διαχρονικά ή συγχρονικά), θρησκεία, και θα περιληφθούν επίσης εθνοαρχαιολογικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις.

Ελπίζουμε ότι θα προσκληθούν και εκπρόσωποι των Πομάκων για να μιλήσουν οι ίδιοι για το πώς αντιλαμβάνονται το Εμείς και οι Άλλοι!

Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι:
Αντώνιος Μπαρτσιώκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογίας, Πρόεδρος.
Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Εμμανουήλ Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Δ.Π.Θ.
Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Αικατερίνη Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Ελ. Χαρατσίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Δ.Π.Θ.
Βάλια Κράββα, Λέκτορας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου