Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Τα αρχαία Ελληνικά συναρπάζουν τους μαθητές στη Γερμανία

Σε περίπου 200 σχολεία στη Γερμανία διδάσκονται σήμερα αρχαία Ελληνικά. Για τους καθηγητές τα αρχαία Ελληνικά είναι μέσον πολιτικής αγωγής των παιδιών, ενώ για τους μαθητές είναι τρόπος προβολής της «εξυπνάδας» τους.

Ο σκοπός της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών στη Γερμανία δεν έχει σκοπό την εκμάθηση της γραμματικής, του συντακτικού και την ικανότητα στην χρονική αντικατάσταση. Ο σκοπός είναι τελείως διαφορετικός και δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον στους μεθητές.

Οι καθηγητής ρωτάνε τα δεκατριάχρονα παιδιά για τις ιδέες του Σωκράτη και τους εξηγούν τη διδασκαλία του. Σε ποια τάξη διδάσκεται στην Ελλάδα η διδασκαλία του Σωκράτη, του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη;

«Εξετάζει με στόχο να βρει την αλήθεια αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει την αλήθεια για τον εαυτό του».

Οι Γερμανοί μαθητές επέλεξαν τα αρχαία Ελληνικά συνειδητά και μάλιστα τα προτίμησαν από τα Γαλλικά! Στο γυμνάσιο Μπετόβεν της Βόννης, οι μαθητές καλούνται στην ηλικία των 12 ετών να επιλέξουν μια τρίτη ξένη γλώσσα. Μέχρι τότε μαθαίνουν υποχρεωτικά Αγγλικά και Λατινικά και στην 8η, σύμφωνα με το Γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα Γαλλικά και τα αρχαία Ελληνικά.

Τα παιδιά που επέλεξαν τα αρχαία Ελληνικά προσπαθούν να εξηγήσουν στην Deutsche Welle τους λόγους που το έκαναν:
- Μια αρχαία γλώσσα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και είναι πολύ πιο συναρπαστικό να λες ότι έμαθα αρχαία ελληνικά από το να λες ότι έμαθα γαλλικά. Φαίνεσαι πιο έξυπνος, όταν λες πως μαθαίνεις αρχαία ελληνικά.
- Μαθαίνεις πολλά για τη ζωή. Μαθαίνεις από που προέρχονται τα γράμματα αλλά μαθαίνεις και πολλά για την ιστορία.
- Δεν χρειάζεται να ξέρεις να μιλάς, αλλά κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις. Οι Έλληνες νομίζω ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη δημοκρατία.
- Πιστεύω ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας ή για να το πω διαφορετικά η Ελλάδα είναι ο πρόγονος της σημερινής μας κουλτούρας, της δημοκρατίας. Είναι κάτι διαφορετικό.
- Εγώ μαθαίνω αρχαία ελληνικά γιατί μιλάει και ο πατέρας μου και το βρίσκω κουλ να μαθαίνεις από που προέρχονται τόσες λέξεις που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες.

Η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών έχει μακρά παράδοση στη Γερμανία. Γνώρισε μεγάλη άνθιση κυρίως τον 18ο  και 19ο  αιώνα. Σήμερα διδάσκονται σε περίπου 200 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα βρίσκονται στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ενώ ο αριθμός των μαθητών που τα έχουν επιλέξει, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000.

Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται και το γυμνάσιο Μπετόβεν στη Βόννη, περίπου 40 φιλόλογοι διδάσκουν αρχαία Ελληνικά και κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνουν ένα τριήμερο συνέδριο, το οποίο αφορά θέματα διδασκαλίας αλλά και ουσίας των κειμένων.

Φέτος, ανάμεσα σε άλλα ασχολήθηκαν και με τον «παντοπόρο άπολι» στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, «τον άνθρωπο που θέτει εαυτόν εκτός πολιτικής κοινωνίας».
Αλήθεια, πόσοι Έλληνες γνωρίζουν πραγματικά την Αντιγόνη του Σοφοκλή;

Η αγάπη, η προθυμία και το ενδιαφέρον των φιλολόγων για το αντικείμενό τους είναι προφανής. «Δεν μαθαίνουμε μόνο τη γλώσσα. Πρέπει γρήγορα να γίνεται σαφές ποιός είναι ο στόχος. Δεν είναι η επικοινωνία αλλά ο τρόπος σκέψης, τα σπουδαία κείμενα και θέματα, στα οποία οι Έλληνες υπήρξαν οι μεγάλοι πρωτοπόροι στην Ευρώπη».

Τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και των ποιητών, καταφέρνουν σήμερα να κινούν την περιέργεια και το ενδιαφέρον των Γερμανών φιλολόγων και των Γερμανών μαθητών. Πότε θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα;Με πληροφορίες από την DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου