Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Βρέθηκαν 10,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο Κατακόλο!

Τελικά η Ελλάδα πραγματικά κολυμπάει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα στο CosmoStatus, παρά τις ανοησίες που είπαν κατά καιρούς από το βήμα της βουλής αυτοί που έφεραν τη χώρα στα μνημόνια, ότι δήθεν η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαια.

Μάλιστα, ο γνωστός (ευτραφής) πρώην βουλευτής και υπουργός και ηγετικό στέλεχος των (ψευτο)εκσυγχρονιστών, είχε δηλώσει από την βουλή, πως αν βρεθεί πετρέλαιο να του πάμε να το πιεί σε ένα ποτήρι! Ε, φαίνεται πως ο καιρός έφτασε και θα πρέπει να το πιεί!

Στο ρεπορτάζ του Αθηναϊκού και Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων που επικαλείται πληροφορίες από την εταιρεία Energean που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Κατάκολο, αποκαλύπτεται πως το κοίτασμα είναι τελικά τετραπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς τα βεβαιωμένα αποθέματα, που πιστοποιούνται από ανεξάρτητο οίκο, είναι 10,7 εκατομμύρια βαρέλια έναντι 3 εκατομμυρίων που ήταν η εκτίμηση κατά την περίοδο που έγινε ο διαγωνισμός.

Ο σχεδιασμός της εταιρίας Energean προβλέπει τη διεξαγωγή γεωτρήσεων το 2019, ενώ τον περασμένο Αύγουστο εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος και έχει υποβληθεί προς έγκριση η περιβαλλοντική μελέτη.

Στην Ελλάδα, η εταιρία δραστηριοποιείται επίσης στον Πρίνο όπου τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 40 εκατομμύρια βαρέλια συν 20 εκατομμύρια επιπλέον δυνητικά όπως επίσης στις περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες.

Στα Ιωάννινα η Ισπανική Repsol που συμμετέχει με 60% στις έρευνες έχει ξεκινήσει τη σεισμική έρευνα, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% και του ρόλου του Operator στην Repsol.

Η Energean έχει υποβάλει πρόταση στην Κυπριακή κυβέρνηση για διοχέτευση των αποθεμάτων του κοιτάσματος της Αφροδίτης μέσω υποβρύχιου αγωγού στον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί ση θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ για την εξαγωγή των αποθεμάτων από τα κοιτάσματα Karish και Tanin, που επίσης έχει αναλάβει Κοινοπραξία με συμμετοχή της Energean. Η λύση αυτή θεωρείται από την εταιρία φθηνότερη σε σχέση με την επιλογή της μεταφοράς του αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται για να εξαχθεί.

Η συνολική επένδυση στο Ισραήλ για την εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων θα φθάσει στο 1,5 δισ. δολάρια και η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, η Energean θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το CosmoStatus σας έχει ενημερώσει πολλές φορές για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας.
 

Διαβάστε σχετικά στα άρθρα:

Τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν στον βυθό των Ελληνικών θαλασσών

Βρέθηκε κοίτασμα πετρελαίου στον Πατραϊκό κόλπο 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου