Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Επίσκεψη Ερντογάν 3: Θράκη

Ιδιωτική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κομοτηνή, όπου είχε συναντήσεις με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Η Τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με 2 πολιτικά και 1 στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε οδικώς στην Κομοτηνή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κομοτηνή πηγαίνοντας για την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, όπου τον υποδέχτηκαν περίπου 1000 άτομα.

Μετά την προσευχή, περπάτησε έως το  μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ». Στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου τον χειροκροτούσαν. Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα. Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (Ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί στην αυλή του σχολείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε επανειλημμένως ομοεθνείς και συμπολίτες τους συγκεντρωμένους του πλήθους, ζητώντας να παραμείνουν γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε αίθουσα ξενοδοχείου, δήλωσε ότι όπως η Τουρκία έχει μια σημαία, έτσι και στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την Ελληνική σημαία, επισημαίνοντας ότι δεν μιλάει για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση των μειονοτικών στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι όποιες εθνικές καταγωγές κι αν υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτό τον ένα λαό και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, το ίδιο ισχύει εξ ολοκλήρου και για την Ελλάδα.

Επίσης ζήτησε από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να παραμείνουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που χαιρέτησε τους μουσουλμάνους της Θράκης ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Χρησιμοποίησε την ραμπιά, δηλαδή τον χαιρετισμός με τα 4 δάχτυλα και κλειστό τον αντίχειρα, που είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος χαιρετισμού των αδερφών μουσουλμάνων…

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη στη Θράκη κίνησε ομαλά, χωρίς προκλήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο. Όμως, το ότι έκλεισε η Εγνατία οδός από την Αλεξανδρούπολη ως την Κομοτηνή, για να περάσει με «ασφάλεια» ο Τούρκος Πρόεδρος, σχολιάστηκε αρνητικά από τον τοπικό πληθυσμό, που ταλαιπωρήθηκε χωρίς λόγο…




Με πληροφορίες από ΕΡΤ και newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου