Ήρθε στην Ελλάδα για να θέσει επίσημα και σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση όλα όσα διεκδικεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τελικά μάλλον η όλη υπόθεση τού γύρισε μπούμερανγκ.
Ο ατίθασος και αλαζονικός Ερντογάν, πίστεψε πως οι Έλληνες πολιτικοί θα σκύψουν το κεφάλι για ακόμη μία φορά και δεν θα τολμήσουν να του απαντήσουν ή να του φέρουν αντίρρηση στις διεκδικήσεις του. Και εμείς αυτό πιστεύαμε…
Όμως, με μεγάλη έκπληξη, παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να απαντάνε στα ίσια στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου και να του υπενθυμίζουν θέματα που τον πονάνε.
Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από την επίσκεψη του Ερντογάν, καθώς όλος ο κόσμος είδε το πραγματικό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που βρίσκεται πολύ μακριά από τον Δυτικό πολιτισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ουσιαστικά καταδίκασαν την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και αρνήθηκαν να συζητήσουν τις παράλογες αξιώσεις του.
Στην αρχή, είδαμε τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται προκλητικός και αλαζόνας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον είδαμε να στρογγυλεύει τις απόψεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το βράδυ στο επίσημο δείπνο ήταν λογικός και εντός πρωτοκόλλου, έχοντας κάνει μια από τις μεγαλύτερες κωλοτούμπες του.
Ας δούμε όμως τι συνέβη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Αρχικά υπήρξε συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου και του Ταγίπ Ερντογάν.
Εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος θεώρησε πως στην αρχική του ομιλία ο Προκόπης Παυλόπουλος τον προκάλεσε και γι’ αυτό είπε πως θα μιλήσει ανοιχτά.
Ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε αφορμή στα λόγια του Έλληνα Προέδρου για το ότι η επίσκεψη του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ιζμέτ Ινονού, έμεινε ιστορική επειδή βασίστηκε στον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθορίζει τα σύνορα των δύο χωρών και είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Έλληνας Πρόεδρος είπε πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν παρουσιάζει κενά και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η Συνθήκη ισχύει ως έχει και καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που περιλαμβάνει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και καθορίζει τα θέματα της θρησκευτικής μειονότητας, τα δικαιώματα της οποίας γίνονται απολύτως σεβαστά.
Είπε λοιπόν ο Ταγίπ Ερντογάν, πως για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και δεν είναι μόνο μια συμφωνία που υπογράφηκε μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες που ήταν μέλη της συμφωνίας αυτής. Μέσα σε αυτά τα 94 χρόνια άλλαξαν πολλά και δημιουργήθηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζει Μουσουλμανική τη μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη Τουρκική, όπως και στις αποφάσεις του. Πρέπει να αξιολογήσουμε διευρυμένα και προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναρωτήθηκε αν μπορούν να ασκήσουν οι Μουσουλμάνοι την θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, αν μπορούν να εκλέγουν τους Μουφτήδες τους, καθώς τους διορίζει η Ελληνική κυβέρνηση. Τόλμησε μάλιστα να συγκρίνει την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη με την τοποθέτηση των Μουφτήδων στη Θράκη, που ασκούν μέχρι σήμερα και ρόλο δικαστή, εξαιτίας της Σαρίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί πως δεν τηρείται η Συνθήκη τα Λωζάννης στο θέμα των Μουφτήδων. Όμως, η Συνθήκη δεν αναφέρεται πουθενά στο θέμα της εκλογής ή του διορισμού των Μουφτήδων στη Θράκη…
Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι φτωχοί, με πολύ μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα, εξαιτίας των ελάχιστων επενδύσεων.
Επίσης είπε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να χωνέψει την λέξη «Τουρκική» για τη μειονότητα.
Γι’ αυτήν την επικαιροποίηση είπε πως μιλά.
Για το Κυπριακό είπε πως φταίνε οι Κύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, ενώ είπε πως στόχος της Τουρκίας είναι μια δίκαιη λύση για την Κύπρο και το Αιγαίο.
Επανέλαβε πως η Συνθήκη της Λωζάννης μιλά για πάρα πολλά θέματα και πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά, επειδή έχουν αλλάξει πολλά πράγματα τα τελευταία 94 χρόνια, θέτοντας το θέμα των ομογενών του στη Δυτική Θράκη.
Τέλος ζήτησε να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα διεξοδικά στη συνέχεια.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο και πρόσθεσε πως οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του δικαίου, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου, είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας δικαίου που περιέχει τη συνθήκη, στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό, δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, λέγεται ερμηνεία και το επιτελείο του Ερντογάν το γνωρίζει καλά. Τόνισε δε, πως η αποφυγή ορισμένων όρων που δεν ταιριάζουν δεν θα δημιουργούσε παρεξηγήσεις.
Δείτε ολόκληρη την συνάντηση των δύο ανδρών στον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=ViYBgUBEPqA
Στη συνέχεια υπήρξαν κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον σεβασμό και την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και όχι στην αναθεώρησή της. Είπε πως πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και να αρθεί το casus belli.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος στρογγύλεψε κάπως τις απόψεις που εξέφρασε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και, μιλώντας λιγότερο αλαζονικά, μεταξύ άλλων, είπε πως η Συνθήκη της Λωζάννης περιλαμβάνει θέματα για την Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία μπορεί να είναι Τουρκικής, Πομακικής ή Ρωμά προέλευσης.
Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός, αναγνωρίζει την ύπαρξη Πομάκων και Ρωμά στη Θράκη και δεν προσπαθεί να εκτουρκίσει το σύνολο των μουσουλμάνων.
Δείτε τη δήλωση αυτή, στο βίντεο που ακολουθεί στο 18:30.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και πάλι για την κακή οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Θράκης και την τοποθέτηση και όχι την εκλογή Μουφτή, κάνοντας και πάλι σύγκριση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη που εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως κατάργησε την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάννης που επέβαλλε την έκδοση άδειας από την Νομαρχία του Φαναρίου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κάθε φορά που επιθυμούσε να ταξιδέψει.
Είπε επίσης πως εδώ και 15 χρόνια ζητά από τους Έλληνες Πρωθυπουργούς τον εκσυγχρονισμό της Συνθήκης της Λωζάννης και τόνισε πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Αναφέρθηκε επίσης στο τζαμί της Αθήνας, λέγοντας πως στην Τουρκία γίνεται αποκατάσταση εκκλησιών και μοναστηριών.
Για το Κυπριακό, είπε πως ως εγγυήτριες δυνάμεις και μητέρες πατρίδες της Κύπρου, θα πρέπει να λύσουμε το θέμα, αλλά κατηγόρησε και πάλι τους Ελληνοκύπριους για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις του Νταβός και την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν. Επίσης κατηγόρησε και πάλι τους Ελληνοκύπριους για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά.
Για το Αιγαίο είπε πως τα θέματά του μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις και με βάση την πραγματικότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με έναν τρόπο που εξέπληξε ευχάριστα.
Ο Πρωθυπουργός είπε πως κατάλαβε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ζητά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των συνόρων και την εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Είπε όμως πως είναι μπερδεμένος για το αν τίθεται ο εκσυγχρονισμός ή η επικαιροποίηση ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως εδώ και 43 χρόνια υπάρχει παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Για τα θρησκευτικά δικαιώματα, είπε πως έχουν ανακατασκευαστεί πολλά τζαμιά στην Ελλάδα, στα οποία δεν γίνονται Χριστιανικές λειτουργίες, όπως γίνονται Μουσουλμανικές τελετές στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που αποτελεί παραβίαση των Θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο ο Ταγίπ Ερνογάν, με πολύ πιο «γλυκό» τρόπο ουσιαστικά παρακάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να λύσει το θέμα της εκλογής του Μουφτή. Για το θέμα της Κύπρου είπε πως ουσιαστικά έχει συνηθίσει στην ιδέα της μη λύσης του θέματος και κατηγόρησε την Ελλάδα πως και εκείνη διατηρεί στρατό στην Κύπρο, όπως και η Τουρκία.
Δείτε ολόκληρη την συνάντηση των δύο ανδρών στον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=mWopVidPGHM
Κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών στο επίσημο δείπνο, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ περισσότερο ευγενής προς την Ελλάδα, την οποία ευχαρίστησε για την στήριξή της στην ενταξιακή πορεία την Τουρκίας στην ΕΕ και δεν προκάλεσε καθόλου με τα λεγόμενά του.
Δείτε τις δηλώσεις των δύο Προέδρων πριν το δείπνο στον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=XJV9iH5va5k
Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα απασχόλησε όχι μόνο τον διεθνή τύπο, αλλά και τους πολιτικούς.
Ηχηρό μήνυμα ότι οι σχέσεις καλείς γειτονίας είναι προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες».
«Η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει και έχει διάρκεια» δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ.
Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις ΗΠΑ είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Έτσι φαίνεται πως η Αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν τη δημιουργία προβλημάτων που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την άρνησή της για επικαιροποίηση ή ανεθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης εξέφρασε και η Βουλγαρία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης στην Σόφια για συνομιλίες.
«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας τηρεί πάντα τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι του 1975. Οι διεθνείς συνθήκες μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο με αμοιβαία συναίνεση των μερών, σύμφωνα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου.
Η Βουλγαρία είναι της άποψης ότι η συζήτηση για τις συνθήκες ειρήνης και τα υφιστάμενα σύνορα δεν ωφελεί τη διεθνή κοινότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ελπίζουμε ότι οι γείτονές μας θα προχωρήσουν στο δρόμο του διαλόγου που θα βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, όπως συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Υπουργείο Εξωτερικών».
Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα (μέχρι στιγμής) ήταν επιτυχημένη για τα Ελληνικά συμφέροντα, γιατί έδειξε σε όλον τον κόσμο, για ακόμη μία φορά, ποιος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία.
Αποδείχθηκε πως ο Ταγίοπ Ερντογάν είναι ένας αλαζόνας πολιτικός, με μεγαλομανία και η Τουρκία είναι ένα κράτος ταραξίας, που διεκδικεί συνέχεια, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ, ώστε να γίνει κάποια στιγμή πλήρες μέλος της.
Ευτυχώς, αυτή τη φορά, οι Έλληνες πολιτικοί απάντησαν κατάλληλα στις προκλήσεις της Τουρκικής πλευράς.
Ο ατίθασος και αλαζονικός Ερντογάν, πίστεψε πως οι Έλληνες πολιτικοί θα σκύψουν το κεφάλι για ακόμη μία φορά και δεν θα τολμήσουν να του απαντήσουν ή να του φέρουν αντίρρηση στις διεκδικήσεις του. Και εμείς αυτό πιστεύαμε…
Όμως, με μεγάλη έκπληξη, παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να απαντάνε στα ίσια στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου και να του υπενθυμίζουν θέματα που τον πονάνε.
Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από την επίσκεψη του Ερντογάν, καθώς όλος ο κόσμος είδε το πραγματικό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που βρίσκεται πολύ μακριά από τον Δυτικό πολιτισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ουσιαστικά καταδίκασαν την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και αρνήθηκαν να συζητήσουν τις παράλογες αξιώσεις του.
Στην αρχή, είδαμε τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται προκλητικός και αλαζόνας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον είδαμε να στρογγυλεύει τις απόψεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το βράδυ στο επίσημο δείπνο ήταν λογικός και εντός πρωτοκόλλου, έχοντας κάνει μια από τις μεγαλύτερες κωλοτούμπες του.
Ας δούμε όμως τι συνέβη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Αρχικά υπήρξε συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου και του Ταγίπ Ερντογάν.
Εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος θεώρησε πως στην αρχική του ομιλία ο Προκόπης Παυλόπουλος τον προκάλεσε και γι’ αυτό είπε πως θα μιλήσει ανοιχτά.
Ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε αφορμή στα λόγια του Έλληνα Προέδρου για το ότι η επίσκεψη του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ιζμέτ Ινονού, έμεινε ιστορική επειδή βασίστηκε στον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθορίζει τα σύνορα των δύο χωρών και είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Έλληνας Πρόεδρος είπε πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν παρουσιάζει κενά και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η Συνθήκη ισχύει ως έχει και καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που περιλαμβάνει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και καθορίζει τα θέματα της θρησκευτικής μειονότητας, τα δικαιώματα της οποίας γίνονται απολύτως σεβαστά.
Είπε λοιπόν ο Ταγίπ Ερντογάν, πως για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και δεν είναι μόνο μια συμφωνία που υπογράφηκε μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες που ήταν μέλη της συμφωνίας αυτής. Μέσα σε αυτά τα 94 χρόνια άλλαξαν πολλά και δημιουργήθηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζει Μουσουλμανική τη μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη Τουρκική, όπως και στις αποφάσεις του. Πρέπει να αξιολογήσουμε διευρυμένα και προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναρωτήθηκε αν μπορούν να ασκήσουν οι Μουσουλμάνοι την θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, αν μπορούν να εκλέγουν τους Μουφτήδες τους, καθώς τους διορίζει η Ελληνική κυβέρνηση. Τόλμησε μάλιστα να συγκρίνει την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη με την τοποθέτηση των Μουφτήδων στη Θράκη, που ασκούν μέχρι σήμερα και ρόλο δικαστή, εξαιτίας της Σαρίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί πως δεν τηρείται η Συνθήκη τα Λωζάννης στο θέμα των Μουφτήδων. Όμως, η Συνθήκη δεν αναφέρεται πουθενά στο θέμα της εκλογής ή του διορισμού των Μουφτήδων στη Θράκη…
Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι φτωχοί, με πολύ μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα, εξαιτίας των ελάχιστων επενδύσεων.
Επίσης είπε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να χωνέψει την λέξη «Τουρκική» για τη μειονότητα.
Γι’ αυτήν την επικαιροποίηση είπε πως μιλά.
Για το Κυπριακό είπε πως φταίνε οι Κύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, ενώ είπε πως στόχος της Τουρκίας είναι μια δίκαιη λύση για την Κύπρο και το Αιγαίο.
Επανέλαβε πως η Συνθήκη της Λωζάννης μιλά για πάρα πολλά θέματα και πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά, επειδή έχουν αλλάξει πολλά πράγματα τα τελευταία 94 χρόνια, θέτοντας το θέμα των ομογενών του στη Δυτική Θράκη.
Τέλος ζήτησε να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα διεξοδικά στη συνέχεια.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο και πρόσθεσε πως οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του δικαίου, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου, είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας δικαίου που περιέχει τη συνθήκη, στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό, δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, λέγεται ερμηνεία και το επιτελείο του Ερντογάν το γνωρίζει καλά. Τόνισε δε, πως η αποφυγή ορισμένων όρων που δεν ταιριάζουν δεν θα δημιουργούσε παρεξηγήσεις.
Δείτε ολόκληρη την συνάντηση των δύο ανδρών στον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=ViYBgUBEPqA
Στη συνέχεια υπήρξαν κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον σεβασμό και την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και όχι στην αναθεώρησή της. Είπε πως πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και να αρθεί το casus belli.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος στρογγύλεψε κάπως τις απόψεις που εξέφρασε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και, μιλώντας λιγότερο αλαζονικά, μεταξύ άλλων, είπε πως η Συνθήκη της Λωζάννης περιλαμβάνει θέματα για την Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία μπορεί να είναι Τουρκικής, Πομακικής ή Ρωμά προέλευσης.
Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός, αναγνωρίζει την ύπαρξη Πομάκων και Ρωμά στη Θράκη και δεν προσπαθεί να εκτουρκίσει το σύνολο των μουσουλμάνων.
Δείτε τη δήλωση αυτή, στο βίντεο που ακολουθεί στο 18:30.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και πάλι για την κακή οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Θράκης και την τοποθέτηση και όχι την εκλογή Μουφτή, κάνοντας και πάλι σύγκριση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη που εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως κατάργησε την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάννης που επέβαλλε την έκδοση άδειας από την Νομαρχία του Φαναρίου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κάθε φορά που επιθυμούσε να ταξιδέψει.
Είπε επίσης πως εδώ και 15 χρόνια ζητά από τους Έλληνες Πρωθυπουργούς τον εκσυγχρονισμό της Συνθήκης της Λωζάννης και τόνισε πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Αναφέρθηκε επίσης στο τζαμί της Αθήνας, λέγοντας πως στην Τουρκία γίνεται αποκατάσταση εκκλησιών και μοναστηριών.
Για το Κυπριακό, είπε πως ως εγγυήτριες δυνάμεις και μητέρες πατρίδες της Κύπρου, θα πρέπει να λύσουμε το θέμα, αλλά κατηγόρησε και πάλι τους Ελληνοκύπριους για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις του Νταβός και την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν. Επίσης κατηγόρησε και πάλι τους Ελληνοκύπριους για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά.
Για το Αιγαίο είπε πως τα θέματά του μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις και με βάση την πραγματικότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με έναν τρόπο που εξέπληξε ευχάριστα.
Ο Πρωθυπουργός είπε πως κατάλαβε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ζητά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των συνόρων και την εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Είπε όμως πως είναι μπερδεμένος για το αν τίθεται ο εκσυγχρονισμός ή η επικαιροποίηση ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως εδώ και 43 χρόνια υπάρχει παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Για τα θρησκευτικά δικαιώματα, είπε πως έχουν ανακατασκευαστεί πολλά τζαμιά στην Ελλάδα, στα οποία δεν γίνονται Χριστιανικές λειτουργίες, όπως γίνονται Μουσουλμανικές τελετές στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που αποτελεί παραβίαση των Θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο ο Ταγίπ Ερνογάν, με πολύ πιο «γλυκό» τρόπο ουσιαστικά παρακάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να λύσει το θέμα της εκλογής του Μουφτή. Για το θέμα της Κύπρου είπε πως ουσιαστικά έχει συνηθίσει στην ιδέα της μη λύσης του θέματος και κατηγόρησε την Ελλάδα πως και εκείνη διατηρεί στρατό στην Κύπρο, όπως και η Τουρκία.
Δείτε ολόκληρη την συνάντηση των δύο ανδρών στον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=mWopVidPGHM
Κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών στο επίσημο δείπνο, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ περισσότερο ευγενής προς την Ελλάδα, την οποία ευχαρίστησε για την στήριξή της στην ενταξιακή πορεία την Τουρκίας στην ΕΕ και δεν προκάλεσε καθόλου με τα λεγόμενά του.
Δείτε τις δηλώσεις των δύο Προέδρων πριν το δείπνο στον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=XJV9iH5va5k
Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα απασχόλησε όχι μόνο τον διεθνή τύπο, αλλά και τους πολιτικούς.
Ηχηρό μήνυμα ότι οι σχέσεις καλείς γειτονίας είναι προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες».
«Η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει και έχει διάρκεια» δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ.
Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις ΗΠΑ είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Έτσι φαίνεται πως η Αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν τη δημιουργία προβλημάτων που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την άρνησή της για επικαιροποίηση ή ανεθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης εξέφρασε και η Βουλγαρία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης στην Σόφια για συνομιλίες.
«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας τηρεί πάντα τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι του 1975. Οι διεθνείς συνθήκες μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο με αμοιβαία συναίνεση των μερών, σύμφωνα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου.
Η Βουλγαρία είναι της άποψης ότι η συζήτηση για τις συνθήκες ειρήνης και τα υφιστάμενα σύνορα δεν ωφελεί τη διεθνή κοινότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ελπίζουμε ότι οι γείτονές μας θα προχωρήσουν στο δρόμο του διαλόγου που θα βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, όπως συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Υπουργείο Εξωτερικών».
Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα (μέχρι στιγμής) ήταν επιτυχημένη για τα Ελληνικά συμφέροντα, γιατί έδειξε σε όλον τον κόσμο, για ακόμη μία φορά, ποιος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία.
Αποδείχθηκε πως ο Ταγίοπ Ερντογάν είναι ένας αλαζόνας πολιτικός, με μεγαλομανία και η Τουρκία είναι ένα κράτος ταραξίας, που διεκδικεί συνέχεια, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ, ώστε να γίνει κάποια στιγμή πλήρες μέλος της.
Ευτυχώς, αυτή τη φορά, οι Έλληνες πολιτικοί απάντησαν κατάλληλα στις προκλήσεις της Τουρκικής πλευράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου