Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Συμφωνία κατασκευής πυρηνικού σταθμού και στην Αίγυπτο

Μετά την Τουρκία και η Αίγυπτος συμφώνησε με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παραβρέθηκαν στην υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Dabaa της Αιγύπτου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός σταθμός που θα κατασκευάσει στην Dabaa θα έχει τέσσερεις αντιδραστήρες και αναμένεται να είναι έτοιμος το 2028-2029. Το κόστος του θα ανέλθει στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού από το 2015, μέσω ενός Ρωσικού δανείου προς την Αίγυπτο.

Επίσης συμφωνήθηκε να αρχίσουν και πάλι οι πτήσεις από την Ρωσία προς την Αίγυπτο, καθώς μετά την κατάρριψη του Ρωσικού πολιτικού αεροπλάνου από τρομοκράτες πάνω από το Σινά το 2015, οπότε και σκοτώθηκαν 224 άνθρωποι, δεν γίνονταν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν ανέφερε κάτι σε σχέση με την ανακοίνωση του Νοεμβρίου, όταν γνωστοποιήθηκε από Ρωσικής πλευράς η ύπαρξη προσύμφωνου για την από κοινού χρήση του εναέριου χώρου και των αεροπορικών βάσεων των δύο χωρών, από τα μαχητικά της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Είναι προφανές πως ο Πρόεδρος Πούτιν θέτει τις βάσεις για την αναβίωση της ιστορικής συμμαχίας μεταξύ Αιγύπτου και Σοβιετικής Ένωσης, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο πρώτος ισχυρός ηγέτης που συναντήθηκε με τον Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την ανατροπή του Ισλαμιστή ηγέτη της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, από τον στρατηγό Αλ Σίσι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου