Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Επίσκεψη Ερντογάν 4: Η νέα προκλητική συνέντευξη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, παραχώρησε και νέα συνέντευξη στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, επανέφερε τις σκληρές θέσεις του και τις διεκδικήσεις του κατά του Ελληνισμού. Οι θέσεις του δεν άλλαξαν καθόλου μετά τις συναντήσεις του με τους Έλληνες ηγέτες. Δυστυχώς, ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να αντιληφθεί κάποια πράγματα.

Ας δούμε τις ακριβώς δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξή του στην Ελληνική εφημερίδα, για συγκεκριμένα επίμαχα θέματα.

Για το Αιγαίο

«Η οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. […] Η λύση που θα επιτευχθεί, πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δύο πλευρές. […] Δίνουμε σημασία έτσι ώστε να γίνουν βήματα για την παρεμπόδιση κάποιων ενεργειών προκλητικού χαρακτήρα».

Για τη Συνθήκη της Λωζάννης

«Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης είναι η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα, ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάννη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια. Πρέπει να αναλύσουμε καλά το κλίμα της εποχής και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πιστεύω ότι όσο διατηρούνται η καλή πρόθεση και η ειλικρίνεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Από αυτή την άποψη, είναι ευχάριστο ότι στο θέμα του Αιγαίου και σε άλλα ζητήματα οι διπλωματικοί δίαυλοι δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να οικοδομήσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μας σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα μιας βασικής συμφωνίας όπως η Λωζάννη».

Για το Κυπριακό

«Η εικόνα που εμφανίζεται κάθε φορά είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος. Αυτοί εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα Ελληνικό νησί. […] Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς μειονότητας στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που έχει ως βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες να παραμείνουν αναποτελεσματικές».

Για την ΕΕ

«Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ υπήρξε πάντα και εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο ιδιαίτερης εταιρικής σχέσης δεν έχει καμία ισχύ για εμάς. […] Αναμένουμε την υποστήριξη της Ελλάδας (για άνοιγμα κεφαλαίων)».

Για την συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας, κινητοποιώντας όλες τις δυνατότητές τους, αποτρέπουν τις άτυπες διελεύσεις στη στεριά και τη θάλασσα. Ελπίζω οι κύκλοι αυτοί που μας επικρίνουν να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί εάν εγκαταλείψουμε όλες αυτές τις προσπάθειές μας».

Για την Θράκη

«Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων. Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα η Τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο άνοιγμα σχολείων για Έλληνες που συντελέστηκε στην Τουρκία, αλλά δεν υπάρχουν μαθητές, για την υπόθεση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και τον Φετουλά Γκιουλέν, την Συρία και τους Κούρδους. Επίσης αναφέρθηκε στην μεγάλη εκτίμηση του Τουρκικού λαού στην ηγεσία του.

Βλέπουμε πως ο Τούρκος Πρόεδρος παραμένει σταθερός στις απόψεις του.
Θεωρεί πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης, είτε είναι Πομάκοι, είτε Ρωμά είτε Τουρκογενείς, πρέπει να βρίσκονται υπό την κηδεμονία του.
Αλήθεια, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στην εκπαίδευση και την θρησκεία; Σήμερα υπάρχουν πάνω από 320 ενεργά τζαμιά στην Θράκη. Μήπως το πρόβλημα των μειονοτικών στην εκπαίδευση είναι το ότι δεν γνωρίζουν Ελληνικά, ως οφείλουν; Ειδικά τα παιδιά που φοιτούν σε μειονοτικά σχολεία γνωρίζουν ελάχιστα ή και καθόλου Ελληνικά. Αρνούνται να μάθουν! Φτάνουν στο Λύκειο και δεν μπορούν να συνεννοηθούν για βασικές έννοιες. Επίσης, στερούνται βασικών γνώσεων. Ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς της Θράκης…
Στο θέμα της Κύπρου, φοβάται του Έλληνες. Ξέρει πως το νησί είναι Ελληνικό και πασχίζει να πείσει τους πάντες πως δεν είναι.
Στο μεταναστευτικό, απειλεί ξεκάθαρα την Ελλάδα και την ΕΕ, θέλοντας να πετύχει τις επιδιώξεις του, που είναι η ένταξη στην ΕΕ με τους δικούς του όρους.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη πολιτική διεκδίκησης, ερμηνεύοντας το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες κατά το δοκούν. Ο Ερντογάν κοιτάει το συμφέρον της Τουρκίας και αδιαφορεί για το τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτόν και τις Τουρκικές απόψεις. Αδιαφορεί, γιατί αισθάνεται πανίσχυρος (οικονομικά και στρατιωτικά) και είναι βέβαιος πως θα κερδίσει, γιατί πιστεύει πως στο τέλος ο επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου