Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ίσως απελαθούν πράκτορες του FBI από την Τουρκία

Σε μία κίνηση αντιποίνων προχώρησαν οι Τουρκικές Αρχές, καθώς 30 Αμερικανοί πράκτορες του FBI που σταθμεύουν στην Τουρκία κινδυνεύουν με απέλαση, καθώς ερευνάται η συμμετοχή τους στο κίνημα του Γκιουλέν!

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σε απάντηση της δίκης του Τούρκου τραπεζίτη στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία ξεκίνησε έρευνα σε 30 Αμερικανούς πράκτορες του FBI που βρίσκονται στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως ίσως απελαθούν εάν βρεθούν να συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Τουρκία ως υποκινητής  του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση λήφθηκε μετά την δίκη από δικαστήριο της Νέας Υόρκης του τραπεζίτη της Halkbank, Mehmet Hakan Atilla για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι Τούρκοι επικαλούνται κατάθεση του πρώην αστυνομικού στην Κωνσταντινούπολη Hüseyin Korkmaz, που είχε συλληφθεί από το καθεστώς Ερντογάν για διαφθορά το 2013.

Ο Korkmaz αποκάλεσε τον Ερντογάν τον νούμερο 1 στην ομάδα που περιλαμβάνει τον πρώην Υπουργό Οικονομίας Mehmet Zafer Çağlayan και τον πρώην επικεφαλής της Halkbank Süleyman Aslan, της τράπεζας που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.

Ο Korkmaz, που πληρώθηκε με 50.000 δολάρια από το FBI ως μέλος τους προγράμματος μαρτύρων, υποστηρίζει πως έχει στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς του Δεκεμβρίου του 2013, στο οποίο εμπλέκονται ο Τουρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού Reza Zarrab και ο πυρήνας του κυβερνώντος κόμματος AKP μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν.

Μετά την κατάθεση του Korkmaz, που έφυγε παράνομα από την Τουρκία το 2016, (είχε αποφυλακιστεί το 2015), οι πράκτορες του FBI στην Αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, κλήθηκαν από την Τουρκική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ερευνηθούν ο ρόλος των πρακτόρων του FBI και της DEA (αρμόδιοι για τα ναρκωτικά) που επίσημα αριθμούν πάνω από 30 και η παράνομη έξοδος από τη χώρα με πλαστό διαβατήριο του Korkmaz.

Εάν βρεθούν τυχόν σχέσεις, οι Αμερικανοί πράκτορες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικά και συγκεκριμένα με τα άρθρα 327 και 328 για διαρροή απόρρητων κρατικών εγγράφων. Οι Αμερικανοί πράκτορες θα απελαθούν και δεν θα επιτραπεί να εργαστούν στην Τουρκία άλλοι Αμερικανοί πράκτορες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου