Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα πως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους και προειδοποίησε πως αυτή η κίνηση θα οδηγούσε στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Η Ιερουσαλήμ είναι απαραβίαστη για τους μουσουλμάνους και η αγνόηση του γεγονότος αυτού θα έχει σοβαρές συνέπειες, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την Αμερικανική πρεσβεία.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους. Παραπονούμαστε ξανά προς τις ΗΠΑ. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το βήμα. Εάν το κάνετε, θα συγκαλέσουμε Ισλαμική διάσκεψη συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «αυτό ίσως φτάσει ως τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο».
 

«Εάν αλλάξει το ισχύον καθεστώς της Ιερουσαλήμ και γίνει άλλο ένα βήμα, τότε αυτό θα αποτελεί μεγάλη καταστροφή. Θα καταστρέψει εντελώς την εύθραυστη διαδικασία ειρήνης στην περιοχή και θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις, νέες διαμάχες και νέες αναταραχές» είπε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Bekir Bozdag τη Δευτέρα.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για μετεγκατάσταση της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ θα φέρει χάος και όχι ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu

Μιλώντας από τα Τίρανα της Αλβανίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία ελπίζει πως οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την πράξη προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε συγκρούσεις στην περιοχή.

Η μετεγκατάσταση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες αργά σήμερα Τρίτη.

«Ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος για το θέμα… Δεν τίθεται θέμα για το εάν, αλλά για το πότε» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Hogan Gidley.

Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, αλλά ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί να αποφασιστεί η τύχη της πόλης με ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Οι Παλαιστινιακές Αρχές ελπίζουν να καταφέρουν να αποκτήσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως δική τους πρωτεύουσα.

Το Ισραήλ επιμένει πως η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά του, αλλά όλες οι πρεσβείες βρίσκονται στο Τελ Αβίβ.

Από το 1995 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον αποφασίστηκε η μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά κάθε 6 μήνες αναβάλλεται η μεταφορά. Τον Οκτώβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως το θέμα αναβάλλεται προσωρινά, αλλά δήλωσε ότι σκέπτεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου