Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Η συνδρομή της Τουρκίας στους παράνομους μετανάστες σχολιάζεται από Associated Press και Newsweek

Το γεγονός πως η Τουρκία, διά της Ακτοφυλακής της, προωθεί οργανωμένα παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα έχει πλέον γίνει αντιληπτό από τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα.


Σύμφωνα με το Associated Press από το βράδυ της Πέμπτης ως το πρωί της Παρασκευής, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα κατέγραψε 6 περιστατικά στα οποία οι Τουρκικές Αρχές συνόδευσαν μικρές βάρκες γεμάτες με μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελληνική επικράτεια. Μάλιστα προσπάθησαν να τις στείλουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να το καταφέρουν, καθώς το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα περιφρουρεί επιτυχώς τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας που αποτελούν σύνορα της ΕΕ.

Στο άρθρο αναφέρεται και το περιστατικό στο οποίο ένα πλοίο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος παρενοχλήθηκε εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, από πλοίο της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς ελάχιστα μέτρα από το Ελληνικό.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι κανένας από τους 300 επίδοξους μετανάστες δεν κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα. Οι επίδοξοι μετανάστες περισυλλέχθηκαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μετανάστες αυτοί αναχώρησαν από τις Τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία, δεν κινδύνεψαν καθόλου» δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Ο Έλληνας Υπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της, να πάρει πίσω τους μετανάστες και να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Το Newsweek ζήτησε από την Τουρκική πλευρά να σχολιάσει το περιστατικό, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ελλάδα καταγράφει πολλά περιστατικά έντασης με την Τουρκική Ακτοφυλακή στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τουρκία και διάφοροι οργανισμοί που υποστηρίζουν του παράνομους μετανάστες, κατηγορούν την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Κατηγορούν την Ελλάδα ότι επιστρέφει τους παράνομους μετανάστες στην Τουρκία και δεν τους επιτρέπει να κάνουν αίτηση παροχής ασύλου.

Από την πλευρά της η Ελλάδα αρνείται τις παράνομες επαναπροωθήσεις και κατηγορεί την Τουρκία για αποτυχία στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τους μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου