Αμερικανοί Γερουσιαστές ετοιμάζουν νόμο για να σταματήσουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τη Σαουδική Αραβία. Ο νόμος προβλέπει τη διακοπή πώλησης Αμερικανικών όπλων στο Αραβικό Βασίλειο, εάν οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις δεν χτιστούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Ed Markey και Jeff Merkley υποψιάζονται ότι η Κίνα βοηθά μυστικά τη Σαουδική Αραβία να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό έφεραν νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο εισήγαγαν οι Βουλευτές Ted Lieu και Joaquin Castro.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου ο νόμος «προτείνει βήματα για περιορισμό της πρόσβασης σε ευαίσθητη τεχνολογία που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στη Σαουδική Αραβία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Οι Αμερικανοί νομοθέτες υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους τεχνολογία και όπλα στα χέρια σκληρών καθεστώτων αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό προτείνουν την διακοπή πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, εάν το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν συμβαδίσει με τις επιταγές της ΔΕΑΕ.
Εάν εγκριθεί ο νόμος, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αποφασίσει εάν κάποιο πρόσωπο ή χώρα μετέφερε ή πούλησε τεχνολογία που υπόκειται στην Απαγόρευση Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, που έχει σκοπό την μη διάδοσή τους παγκοσμίως και να επιβάλλει ανάλογες κυρώσεις. Επίσης, θα πρέπει να διακοπεί η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, εάν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της δεν συμμορφώνονται στις κατευθύνσεις της ΔΕΑΕ.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει υπογράψει την συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Έχει συμφωνήσει μόνο σε ορισμένα θέματα με την ΔΕΑΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Middle East Eye.
Το 2012 και το 2018 η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνίες με την Κίνα για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων συνολικής ισχύος 2,8GW. Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως Κίνα και Σαουδική Αραβία συνεργάζονται μυστικά σε άγνωστη τοποθεσία πάνω σε πυρηνική τεχνολογία που δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Τον Αύγουστο του 2020 η Wall Street Journal είχε δημοσιεύσει άρθρο σύμφωνα με το οποίο στην βορειοδυτική πόλη Al Ula οι δύο χώρες συνεργάζονταν για τον εμπλουτισμό πυρηνικού καυσίμου, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα.
Το 2018 ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όμως, εάν αποκτήσει το Ιράν, τότε και η Σαουδική Αραβία θα το πράξει άμεσα.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου