Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ιταλο-Τουρκική κρίση / Ντράγκι για Ερντογάν: είναι Δικτάτορας

Ιταλία και Τουρκία, δύο χώρες που συνεργάζονται στενά σε πάρα πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό με συμπαραγωγές σημαντικών οπλικών συστημάτων και με Ιταλικά εργοστάσια αυτοκινήτων να λειτουργούν στην Τουρκία, βρίσκονται στα μαχαίρια, επειδή ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να πει την αλήθεια.


Η Ιταλία ήταν μία από τις χώρες που υπερασπίστηκαν την Τουρκία στα Ευρωπαϊκά συνέδρια με αποτέλεσμα να μην της επιβληθούν κυρώσεις. Όμως, ο κόμπος φαίνεται πως έφτασε στο χτένι και για τους Ιταλούς.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Μάριο Ντράγκι επισκέφτηκε την Λιβύη και συναντήθηκε επί Λιβυκού εδάφους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι βέβαιο πως τα Ιταλικά συμφέροντα έχουν πληγεί πολύ στην Λιβύη μετά την παρέμβαση της Τουρκίας και την άρνησή της να αποχωρήσει.

Το περιστατικό με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν θεωρείται μείζον, καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος πρωτοκόλλου της κ. Φον Ντερ Λάιεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το που θα καθίσει η κ. Φον Ντερ Λάιεν. 

Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που μιλούν για απρέπεια απέναντι σε μία κυρία. Θα έπρεπε ο Σαρλ Μισέλ και ο Ταγίπ Ερντογάν να φερθούν σαν κύριοι και όχι σαν απολίτιστοι, παραχωρώντας μία καρέκλα στην κυρία της συνάντησης. Φαίνεται όμως ότι το σαβουάρ βίβρ είναι άγνωστο στους κυρίους Μισέλ και Ερντογάν.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο σκάνδαλο του καναπέ, είπε:
«Δεν συμμεριζόμαστε τη στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η κυρία Φον Ντερ Λάιεν η Πρόεδρος της Κομισσιόν υπέστη αυτή την ταπεινωτική συμπεριφορά. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς. Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις, συμπεριφορές και τα οράματα των κοινωνιών μας. Θα πρέπει ο καθένας να είναι πάντα έτοιμος να  συνεργάζεται και βέβαια να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».

Αμέσως, οι προσβεβλημένοι Τούρκοι κάλεσαν τον Ιταλό πρέσβη στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και απαίτησαν συγγνώμη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα και επιστρέφουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις αμετροέπειας του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου μας».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε:
«Ο διορισμένος Ιταλός Πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έγινε Πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν υπάρχει στην διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε:
«Αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».

Μετά την Γαλλία και τον Εμμάνουελ Μακρόν που τους προηγούμενους μήνες έγινε στόχος ύβρεων από τον Τούρκο Πρόεδρο και την κουστωδία του, τώρα γεύεται τον τουρκικό πολιτισμό και ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Δεν πειράζει. Ίσως έτσι αντιληφθούν επιτέλους, τι πραγματικά είναι και τι πρεσβεύει η Τουρκία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου