Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Κάτι αλλάζει στο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη μπορεί να συνεχίζουν να είναι στενές, αλλά ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης αλλάζει ελαφρώς την ατζέντα.


Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία ο Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με πολυπληθή Υπουργική συνοδεία, υπογράφηκαν συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά υπήρξε και δημόσια διαφοροποίηση στο θέμα του καθορισμού των (ανύπαρκτων) θαλασσίων συνόρων Τουρκίας και Λιβύης.

«Συζητήσαμε πολλές συμφωνίες, όμως τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για την έναρξη διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων» δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Είναι βέβαιο πως ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης έχει αντιληφθεί το παράλογο και παράνομο της συμφωνίας με την Τουρκία και γι’ αυτό μιλά για διάλογο με όλες τις χώρες που εμπλέκονται.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας από τη Βεγγάζη, ζητούσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Λιβύης για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων.

Κατά την συνέντευξη τύπου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Χουσεΐν Αλ Κατράνι, ο Νίκος Δένδιας απαίτησε την άμεση απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο Χουσεΐν Αλ Κατράνι τόνισε την σημασία της κοινής στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για σύσφιξη των διμερών θέσεων και συντονισμό σε πολλά θέματα, όπως την παράνομη μετανάστευση και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Είναι βέβαιο πως η μεταβατική ηγεσία της Λιβύης έχει αντιληφθεί ότι το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία είναι παράλογο και παράνομο, ξεπερνώντας κάθε λογική του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, η ασφυκτική πίεση της Τουρκίας δεν μπορεί να καμφθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Με υπομονή και επιμονή, είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου