Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Συνάντηση Ισραηλινών με τον Σαντάμ Χαφτάρ, υποψήφιο Πρόεδρο της Λιβύης

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη Λιβύη έχουν εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης θα μεταβεί για συνομιλίες στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από πολλούς Υπουργούς της κυβέρνησής του. Όμως το παιχνίδι για το ποιος θα έχει τελικά το πάνω χέρι στη Λιβύη θα παιχτεί τον Δεκέμβριο.

Ο Σαντάμ Χαφτάρ, γιος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Λιβύης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μαζί του και είχαν ζητήσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Σαντάμ Χαφτάρ έχει και Αμερικανικό διαβατήριο και θεωρείται ο εκλεκτός των Αμερικανών και των Ισραηλινών. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως εάν κερδίσει στις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να αναγνωρίσει το Ισραήλ, όπως έκαναν και άλλες Αραβικές χώρες τους τελευταίους μήνες. Επίσης, το Ισραήλ υποστήριξε, αλλά ποτέ δεν το παραδέχτηκε, τον Χαλίφα Χαφτάρ στην εκστρατεία του να καταλάβει την εξουσία στην Λιβύη.

Από την άλλη μεριά, υποψήφιος θα είναι ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Τον Καντάφι υποστηρίζει η Ρωσία, ενώ εικάζεται πως πρόσφατα ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ επισκέφθηκε μυστικά τη Μόσχα για συνομιλίες. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ το μόνο που έχουν πει είναι ότι ο υιός Καντάφι βρίσκεται ακόμη στη λίστα με τα άτομα που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, ενώ καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο, καθώς ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ ήταν ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός της Λιβύης τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Η περίοδος μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την Ελλάδα, καθώς οι στενές επαφές του Ντμπεϊμπά με τον Ερντογάν και ο στενός Τουρκικός κλοιός που έχει δημιουργηθεί γύρω από την μεταβατική Λιβυκή κυβέρνηση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την διεξαγωγή γεωτρήσεων από τα Τουρκικά γεωτρύπανα στην θαλάσσια περιοχή του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου οριοθέτησης των υποτιθέμενων θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Israel Defense, Jerusalem Post και Washington Free Beacon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου