Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Άσχημες εξελίξεις για τα τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ελπίζουμε οι Δηλώσεις του Νίκου Δένδια για την πρόθεση της μη εκμετάλλευσης των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να μην αποτελούσαν προάγγελο κακών εξελίξεων.


Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) προτίθενται να συρρικνώσουν τη δραστηριότητά τους στον τομέα της έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Τα ΕΛΠΕ θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χερσαία οικόπεδα που «Άρτας – Πρέβεζας» και «Β.Δ. Πελοποννήσου».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Energy Press η εταιρεία έκρινε οικονομικά ασύμφορη τη διενέργεια ερευνών στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ λήφθηκαν υπόψη και οι αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων, που η κυβέρνηση είτε δεν θέλει να ξεπεραστούν είτε καθυστερεί αναίτια.

Παράδειγμα αποτελεί ο Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος όπου υπάρχουν σεισμικές έρευνες για βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 100 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Τα ΕΛΠΕ έφτασαν λίγο πριν την πρώτη γεώτρηση, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει φροντίσει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης υποδομών στο λιμάνι της Πάτρας που θα χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακή βάση.

Τα ΕΛΠΕ φέρονται να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ελληνική κυβέρνηση για τα εμπόδια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις προαναφερόμενες παραχωρήσεις αλλά και για εκείνες που θεωρούνται γεωστρατηγικής σημασίας, όπως τα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την Total και την Exxon-Mobil και δεν προτίθεται να αποχωρήσουν.

Η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει αδικαιολόγητα να μην θέλει να εκμεταλλευτεί τον πλούτο που κρύβεται στο Ελληνικό υπέδαφος. Η υποτιθέμενη στροφή στην μόδα της αποκαλούμενης πράσινης ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα το Ελληνικό χρέος αντί να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί κάποια στιγμή, να διαιωνιστεί και να αυξηθεί.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Διαβάστε επίσης:

Νίκος Δένδιας: Δεν θα εκμεταλλευθούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ελλάδας!

Κίνδυνος να μείνουν τα Ελληνικά πετρέλαια ανεκμετάλλευτα

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Φεύγει η Repsol από την Ελλάδα – Θα μείνουμε … με τα πετρέλαια στο χέρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου