Η πληροφόρηση που υπάρχει στην Ελλάδα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Λιβύη παρουσιάζεται κατά το δοκούν από τα συστημικά και κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Ας δούμε τι γράφουν τα ΜΜΕ της Λιβύης για την επίσκεψη.
Το Libya Review αναφέρει μόνο τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, με κεντρικό θέμα το ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τη Λιβύη να ακυρώσει την «παράνομη» συμφωνία του 2019 με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα.
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Abdel-Hamid Dbaiba ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η ακύρωση των παράνομων κειμένων ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα» και εύχεται να υπάρξει συνεργασία με την Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με έναν τρόπο που «θα προστατεύει τα δικαιώματα κάθε χώρας».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Αθήνα παραμένει σθεναρά αντίθετη στην συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, που διεκδικεί τεράστιες περιοχές της Μεσογείου για εξερεύνηση ενέργειας, σε μεγάλο βαθμό ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η συμφωνία είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι προαπαιτούμενο για την βελτίωση των διμερών σχέσεων αποτελεί ή άμεση και πλήρης αποχώρηση των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Λιβύης για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και ότι «έφτασε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας στο παρελθόν», τονίζοντας τις σχέσεις 2600 ετών μεταξύ των δύο χωρών.
Το Libya Review αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Λιβύη και όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπάρχουν ελπίδες για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ το άνοιγμα της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στην Βεγγάζη θα αυξήσει τις οικονομικές δραστηριότητες, στην ασφάλεια, στην υγεία, στην ενέργεια και την εκπαίδευση μεταξύ των δύο χωρών.
Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας ότι η Ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έκλεισε το 2014, όταν μία Ελληνική φρεγάτα συνοδευόμενη από 2 άλλα πλοία παρέλαβε τους περίπου 200 Έλληνες και άλλους ξένους, όταν η πρωτεύουσα της Λιβύης βυθιζόταν στο χάος και τη βία από τους παραστρατιωτικούς.
Σε άλλο δημοσίευμα του Libya Review παρουσιάζεται η συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής του Λιβυκού Οργανισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος), που από τον Ιανουάριο του 2017 επιλέχθηκε για να κατασκευάσει τον νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στο Τομπρούκ. Το έργο να είναι ισχύος 740MW ενώ η πρώτη μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε 15 μήνες.
Το Libya Observer αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον επικεφαλής του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, υπό την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανκούς, ανακοινώθηκε η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών με το άνοιγμα της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη.
Στο δημοσίευμα επικαλείται δημοσίευση της Λιβυκής Προεδρίας, στην οποία αναφέρεται η προοπτική της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς μέσω κοινών επιτροπών, όπως σε θέματα οικονομίας και επενδύσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών.
Σε άλλο δημοσίευμα του Libya Observer γίνεται αναφορά στην κοινή συνέντευξη τύπου των κυρίων Μητσοτάκη και Ντμπεϊμπά.
Στο δημοσίευμα του Libya Observer γίνεται αρχικά αναφορά στα λεγόμενα του μεταβατικού Πρωθυπουργού της Λιβύης Abdul-Hamid Dbeibah. Ο Λίβυος μεταβατικός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να δημιουργήσει σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες λέγοντας «αναζητούμε πρώτα το συμφέρον της Λιβύης και μελετούμε όλες τις συμφωνίες, σύμφωνα με τα συμφέροντά μας».
«Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή με την Ελλάδα για να συζητήσουμε θα θαλάσσια σύνορα με έμφαση στη σημασία οποιασδήποτε συμφωνίας που θα διατηρεί τα δικαιώματα της Λιβύης, της Τουρκίας και της Ελλάδας» είπε ο Λίβυος Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων και ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να ενεργοποιήσουν όλες τις συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και του θαλάσσιου εμπορίου, των συμφωνιών στην εκπαίδευση και την στρατιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας πως το άνοιγμα της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη θα παρέχει βίζα και για θέματα υγείας.
Το Libya Observer αναφέρει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «οι φίλοι της Λιβύης βρίσκονται πιο κοντά γεωγραφικά και δεν είναι κάποιοι που βρίσκονται μακριά» υποστηρίζοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό της Λιβύης για να επιτευχθεί σταθερότητα και να διεξαχθούν εκλογές χωρίς ξένη ανάμειξη.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο κύριος στόχος της επίσκεψής του στη Λιβύη είναι η επανέναρξη της λειτουργίας της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι αμέσως μετά θα ανοίξει και το προξενείο στην Βεγγάζη. Επίσης τόνισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του είναι να υπάρξει εκ νέου συνεργασία με την Λιβύη στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτρικής συνδεσιμότητας.
«Τονίζουμε την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη το γρηγορότερο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης θα μπορούσε να βοηθήσει στην οριοθέτηση των (σ.σ. θαλασσίων) συνόρων των δύο χωρών. Επίσης επιβεβαίωσε το ότι η Λιβυκή Ακτοφυλακή έχει εξέχουσα θέση στην αντιμετώπιση του θέματος της παράνομης μετανάστευσης από την Λιβύη.
Σχόλιο:
Η ανάγνωση των δηλώσεων του Λίβυου Πρωθυπουργού μπορεί να θεωρηθεί ως διφορούμενη, καθώς αρνήθηκε να δηλώσει ευθαρσώς ότι θα καταργηθεί το παράλογο και παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μίλησε για «διατήρηση των δικαιωμάτων της Λιβύης, της Τουρκίας και της Ελλάδας», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ας μη ξεχνάμε πως έκθεση του ΟΗΕ αποκάλυψε πως για την εκλογή του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δωροδοκήθηκαν αρκετά μέλη από αυτά που τον εξέλεξαν. Άρα, η εκλογή του υποστηρίχθηκε με αθέμιτα μέσα από κάποιους (κάποια χώρα) που θα είχε άμεσο συμφέρον να έρθει στην εξουσία ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, έστω και ως μεταβατικός Πρωθυπουργός. Για το θέμα διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Το συμπέρασμα είναι πως αν κάποιοι δωροδοκήθηκαν μία φορά, θα είναι εύκολο να δωροδοκηθούν και πάλι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου